.
Kejt: Do Godzia
Mógłbyś w wolnej chwili wytłumaczyć mi to zadanie?
Dla jakich wartości parametru m równanie (1+m)x
2−3mx+4m=0 posiada dwa pierwiastki, z których
jeden jest większy, a drugi mniejszy od liczby 1?
zaczęłam tak:
Δ>0
Δ=9m
2−4(1+m)*4m=9m
2−16m−16m
2=−7m
2−16m
−7m
2−16m>0
−m(7m+16)>0
−m=0
m=0
7m+16=0
7m=−16
co dalej? w Twoim rozwiązaniu się pogubiłam..
30 sty 17:47
Trivial:
Czy
Godzio ma monopol na tłumaczenie zadań z parametrem?
30 sty 17:51
Eta:
30 sty 17:52
Kejt: nie, po prostu to zadanie jest od niego i już je rozwiązywał. jak chcesz to możesz mi
potłumaczyć
30 sty 17:53
Bogdan:

Jeśli liczba r∊(x
1, x
2), gdzie x
1, x
2 to pierwiastki równania ax
2 + bx + c = 0,
to przyjmujemy założenia:
(1) a ≠ 0
(2) Δ > 0
(3) a*f(r) < 0
Do odpowiedzi bierzemy część wspólną przedziałów będących rozwiązaniami tych trzech
nierówności.
30 sty 17:54
Kejt: hmm.. może to będzie głupie pytanie, ale zaryzykuję. skąd wynika ostatnie założenie?
30 sty 18:01
Godzio:

Mamy 2 takie sytuacje,
oczywiście Δ > 0
Pierwsza sytuacja
a < 0 wartość dla 1 musi być większa od zera ⇒ f(1) > 0
Druga sytuacja:
a > 0 wartość dla 1 musi być mniejsza od zera ⇒ f(1) < 0
Bogdan zastąpił te 2 przypadki jednym: a * f(1) < 0
Gdybyś nie chciała tego tak rozwiązywać to proponuję tak:
1
o
Część wspólna z:
2
o
Część wspólna z:
Odp: Suma rozwiązań z 1
o i 2
o
30 sty 18:06
Godzio:
To są zadania z funkcji kwadratowej w których nie trzeba wykorzystywać wzorów Viet'a,
Trzeba narysować sobie sytuację która nas interesuje i zobaczyć jakie założenia są potrzebne
aby warunki zadania były spełnione
30 sty 18:10
Kejt: już wszystko jasne, dziękuję bardzo
30 sty 18:15