funkcja odwrotna i zbior wartosci
niedoswiadczona matematyczka: Funkcja f:R→R dana jest wzorem f(x)=π−2arctg(x). Wówczas:
a) zbiór wartości funkcji f,Y=
b) Funkcja odwrotna f
−1: Y→R dana jest wzorem f
−1(x)
Prosiłabym o pomoc w tym zadaniu
30 sty 17:05
niedoswiadczona matematyczka: Według mnie Y= <0, 2π>.. mam rację?
30 sty 17:09
niedoswiadczona matematyczka: | | x−π | |
A funkcja odwrotna y=sin( |
| ). Tak? Pomóźcie... |
| | −2 | |
30 sty 17:17
niedoswiadczona matematyczka: Prosze powiedzcie czy mam chociaz ja dobrze..
30 sty 18:19
laxit: o ja też miałem to zadanie na egzaminie czyzby ekonomia na UG? dołaczam się też do tego zadania
prosząc o rozwiązanie
30 sty 19:22
laxit: odnawiam temat...
30 sty 23:24
Bogdan:

y = π − 2arctgx (wykres na rysunku)
Y: y∊(0, π)
Wyznaczenie wzoru funkcji odwrotnej.
Funkcja f(x) = π − 2arctgx jest różnowartościowa.
| | π | | 1 | |
y = π − 2arctgx ⇒ 2arctgx = π − y ⇒ arctgx = |
| − |
| y |
| | 2 | | 2 | |
| | π | | 1 | | 1 | |
x = tg( |
| − |
| y) ⇒ x = ctg( |
| y) |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
30 sty 23:42
laxit: hmm ale wykres nie powinien być rozciągniety bo sprzodu arctgx jest 2 i przesuniety do góry o
π?
30 sty 23:53
Bogdan:
Tak, chochlik znowu namieszał, powinno być 2π
30 sty 23:56
Bogdan:
Poprawiam zbiór wartości funkcji: y∊(0, 2π), źle przepisałem z mojej kartki, dziękuję
laxit za zwrócenie uwagi.
30 sty 23:59
laxit: | | π | |
a czemu tam w czasie przekształcania znikło |
| |
| | 2 | |
31 sty 10:31
think: laxit, pewnie ma to coś wspólnego z cudowną przemianą tg na ctg

jakieś wzory redukcyjne
31 sty 10:34