równanie
Alicja: Jak rozwiązać taki układ równań? Wołam o pomoc, totalne bzdury!
(x+1)(x2+2)+(x+2)(x2+1)=2
30 sty 16:54
ICSP: to daj ten układ równań.
30 sty 16:58
Alicja: 2 to jedno, a drugie to
(x+1)(x2+2)+(x+2)(x2+1)
nie, no ja to niekumata jestem, proszę o rozwiązanie tego równania
(x+1)(x2+2)+(x+2)(x2+1)=2
30 sty 17:02
maciej: wymnoz wszystko i doprowadz do najprosrzej postaci
jak zrobisz daj wynik powiem co dalej
30 sty 17:05
ICSP: (x+1)(x2+2) + (x+2)(x2 + 1) = 2 ⇔ x3 + 2x + x2 + 2 + x3 + x + 2x2 + 2 = 2 ⇔ 2x3 +3x2
+3x + 2 = 0.
Twierdzenie bezouta. Podpowiem ze pierwiastkiem jest −1.
30 sty 17:07
Alicja: do tego akurat doszłam

nie wychodziło mi grupowaniem, zaraz spróbuję Bezoutem
30 sty 17:17
Alicja: dzięki, podzieliłam, w drugim wyrażeniu wychodzi delta < 0 więc wynikiem jest −1
30 sty 17:23