trudne całki
laxit: Jak rozwiązać te 2 całki, przynajmiej jak zacząć bo tych nie daje rady rozwiązać
∫cos
2x * sin
3x dx
30 sty 16:53
laxit: Z góry dziękuje za opowiedź. Te całki miałem na egzaminie i nie wiedziałem kompletnie jak je
zrobić. Pierwszą metodą na funkcje wymierne sie nie da, na dole wychodzi ujemna delta a za
drugi przykład nie wiem jak się zabrać.
30 sty 17:01
Trivial:
Drugi przykład całkiem prosty, jeśli dobrze zna się zależności trygonometryczne.
Zauważ, że:
sin3x = sin2xsinx = (1 − cos2x)sinx
Teraz podstaw sobie t = cosx.
30 sty 17:04
maciej: 1 przyklad: wyraz licznik przez pochodna mianownika
dotaniesz 1 calke ktora z latwoscia rozwiazes przez podstawienie (bo licznik bedzie
wielokrotnoscia pochodnej mianownika)
2 calka bedzie postaci A/(x2+6x+10) to rozwiazes sprowadzajac mianownik do postaci kanoniczej i
nastepnie do calki postaci 1/(x2+1) ktora juz z podstawowych wzorow....
30 sty 17:10
Trivial:
Pierwsza całka jest na spostrzegawczość.
| | 4x+6 | | 2x+3 | | 2x+6 − 3 | |
∫ |
| dx = 2∫ |
| dx = 2∫ |
| dx = |
| | x2+6x+10 | | x2+6x+10 | | x2+6x+10 | |
| | 2x+6 | | 3 | |
= 2∫( |
| − |
| )dx = 2ln|x2+6x+10| − 6arctg(x+3) + c. |
| | x2+6x+10 | | (x+3)2+1 | |
30 sty 17:10
laxit: Rzeczywiście.. dzięki dalej sobie poradzę z drugim przykładem szkoda ze nie wpadłem na to. Ale
dalej męczy mnie od wczoraj 1 przykład..
30 sty 17:11
laxit: DZIĘKI za 2 przykład

wreszscie ktoś mi pomógł go rozwiązać!
30 sty 17:12
laxit: Macieju zauważ że licznik w tym przykładzie nie jest pochodną mianownika. Trzeba rozwiązać to
tak jak kolega Trivial
30 sty 17:19
Trivial:
laxit, to co powiedział
maciej jest tym, co zrobiłem.
30 sty 17:23
MarcinBudownictwo: Ta druga całeczka to czesto spotykana całka trygonometryczna. Musisz zauwazyc że (sin(x))3
możesz sobie rozbić na (sinx)2 * sinx . Zamieniasz sobie (sinx)2 na (1−cosx) z jedynki
trygonometrycznej. Stosujesz podstawienie t=cosx, wtedy dt=−sinx. Wtedy otrzymujesz taką
caleczkę: − całka(t2(1−t2)dt , która jest juz banalnie prosta.
9 lut 18:24