matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
n
marta:
obliczyczyć całkę: ∫ e
2
x
sin(2e
x
)
30 sty 16:51
marta:
30 sty 18:00
Godzio:
∫e
2x
sin(2e
x
)dx = e
x
= t e
x
dx = dt
cos(2t)
cos2t
cos(2t)
∫t * sin(2t)dt = ∫t * (
)' = t *
− ∫
2
2
2
Dokończ
30 sty 18:19
Bogdan:
1
1
Najpierw podstawienie: 2e
x
= t ⇒ e
x
=
t, e
x
dx =
dt
2
2
1
1
1
∫ (e
x
*e
x
*sin(2e
x
)dx = ∫ (
t * sint *
)dt =
∫ tsint dt
2
2
4
Teraz przez części.
30 sty 18:22