Rozłóż wielomian na czynniki nierozkładalne
CullenTeam: Rozłóż wielomian na czynniki nierozkładalne:
a) W(x) = x3 − 6x2 + 12x −8
30 sty 16:35
Kejt: pierwiastki znalazłeś?
30 sty 16:38
CullenTeam: Właśnie chodzi o to że nie mam pojęcia co tu zrobić...
Czy możesz mi wytłumaczyć krok po kroku co mam zrobić?
30 sty 16:39
Kejt: najpierw znajdź pierwiastki. wiesz jak?
30 sty 16:40
CullenTeam: nie wiem... niestety
30 sty 16:41
30 sty 16:44
CullenTeam: do tej pory zrobiłem coś takiego:
W(x) = x(x2+2x) + 4(3x −2)
30 sty 16:44
Kejt: to nic nie da.. dałoby gdyby w nawiasach były te same liczby.
30 sty 16:46
CullenTeam: Przepraszam, wiem jak to wygląda. Czy możesz mi napisać ten przykład? Żebym się na nim wzorował
robiąc kolejne?
30 sty 16:47
CullenTeam: x3−6x2+12x−8=x2(x−2)−4x(x−2)+4(x−2)=(x−2)(x2−4x+4) czy jest poprawnie?
30 sty 16:58
ICSP: x3 − 6x%2 + 12x − 8
a3 − 3a2b + 3ab2 − b3 = (a−b)3
30 sty 16:59
Kejt:
W(x) = x
3 − 6x
2 + 12x −8
korzystam z twierdzenia o pierwiastkach całkowitych − szukam pierwiastków wśród dzielników
wyrazu wolnego. dzielniki −8 to:
−1
1
8
−8
−2
2
−4
4
podstawiam po kolei:
W(−1)=(−1)
3−6(−1)
2+12*(−1)−8=−1−6−12−8=−27 − nie jest pierwiastkiem
W(1)=1−6+12−8=−1 − nie jest pierwiastkiem
W(−2)=−8−24−24−8=−64 − nie jest pierwiastkiem
W(2)=8−24+24−8=0 − jest pierwiastkiem
korzystam z twierdzenia Bezout i dzielę wielomian w(x) przez dwumian x−2:
(zastosowałam tu schemat Hornera, jeśli go nie znasz możesz się z nim zapoznać tutaj:
https://matematykaszkolna.pl/strona/1401.html dzieli się nim
znacznie prościej i szybciej, ale możesz to też zrobić zwykłym sposobem..)
W(x) = x
3 − 6x
2 + 12x −8 p=2
1 | −6 | 12 | −8|
−−−−−−−−−−−−−−−−−−
1 | −4 | 4 | 0 |
otrzymałam wielomian: x
2−4x+4
W(x)=x
3 − 6x
2 + 12x −8 = (x−2)( x
2−4x+4 )
teraz trzeba rozłożyć: x
2−4x+4 (na pierwszy rzut oka widać, że to ze wzoru skróconego
mnożenia (a−b)
2=a
2−2ab+b
2))
zatem: x
2−4x+4=(x−2)
2
W(x)= (x−2)( x
2−4x+4 )=(x−2)(x−2)
2=(x−2)
3
mam nadzieję, że się nigdzie nie pomyliłam..
30 sty 17:05
ICSP: Nie mogłaś od razu ze wzoru skróconego mnożenia
30 sty 17:07
CullenTeam: Ale mam pytanie czy to co napisałem jest dobrze?
x3−6x2+12x−8=x2(x−2)−4x(x−2)+4(x−2)=(x−2)(x2−4x+4)
30 sty 17:08
ICSP: Tak. Wyjdzie to samo. Zauważ że x2 − 4x + 4 = (x−2)2
30 sty 17:11
Kejt: zawsze musisz mnie poprawiać i się wtrącać? naprawdę zaczyna mnie to denerwować.. Chciałam
pokazać ogólny schemat rozwiązywania tego typu równań i przypominam
nie każdy zauważy że jest to rozpisany wzór skróconego mnożenia
30 sty 17:11
Kejt: w treści masz napisane "na czynniki nierozkładalne" x2 − 4x + 4 da się jeszcze rozłożyć, więc
zadanie nie jest rozwiązane do końca.
30 sty 17:13
Eta:
(a−b)
3= a
3−3a
2b +3ab
2 −b
3
x
3−6x
2+12x −8= (x−2)
3
30 sty 17:57