wie ktoś jak to zrobić ?pomoc byłaby mile widziana
zdesperowany: Dane są: A = ( x;7), B = ( -1;y). Oblicz brakujące współrzędne wiedząc, że punkty A i B
należą do wykresu funkcji y = 2 x -1.
2 lut 10:24
Bogdan:
Zadam to samo pytanie, które wczoraj wieczorem zadałem przy tym samym zadaniu.
Czy umiesz rozwiązać równanie; 2x - 1 = 7? (patrz marek, mariusz)
A może odpowiesz tak:
"trochę pomogliście, ale nic wielkiego, dla kogoś bym innego dał, też mi by zrobił i to
jeszcze szybciej"
- poprawiłem błędy w tym cytacie marka.
2 lut 12:45
kasiek: podstaw punkty pod prostą:
7=2x-1
y=-2x-1
i rozwiąż układ równań
czyli:
z pierwszego równania -2x=-1-7
-2x=-8
x=4
wtedy w drugim:
y=-2*4-1
y=-8-1
y=-9
2 lut 12:54