S
Oliwia:
1. Niech będzie określona jak następuje:
dla x∊R, f(x)=y , gdzie y jest częścią ułamkową liczby x . Dla przykładu: f(3,14)=0,14 , a
f(x)=0.
Funkcja f(x):
−ma nieskończenie wiele miejsc zerowych
−nie przyjmuje wartosci dodatnich
−przyjmuje nieskończenie wiele wartości ujemnych
−nie ma miejsc zerowych
2.
Jeśli dla każdego x ∊A ⊂Df zachodzi f(x)<0 to mówimy że:
−funkcja jest niepoprawnie określona na
−zbiór jest zbiorem miejsc zerowych funkcji
−funkcja przyjmuje wartości ujemne w zbiorze
−funkcja jest dodatnia w zbiorze
3.
Miejscem zerowym funkcji nazywamy
−argument, dla którego funkcja przyjmuje wartość 0
−zbiór tych x, które nie moga być w dziedzinie funkcji ze względu na błąd dzielenia przez zero
−y=f(0)
−x∊df taki, że po lewej stronie x funkcja przyjmuje wartości ujemne, a po prawej dodatnie
30 sty 16:22