prosta
Ola: dana jest prosta L : y=2x+5. Wyznacz rownanie prostej k rownoleglej do prostej l i
przechodzacej przez punkt A=(4,2).
pomocy
30 sty 16:17
Kejt:
k: y=ax+b
funkcja jest równoległa do y=2x+5 więc a=...
przechodzi przez punkt A=(4;2) znaczy, ze spełnia równanie:
2=4a+b
podstaw 'a' i wylicz 'b'
30 sty 16:19
Ola: b=−2?
30 sty 16:26
Ola: k: y=2x−2 ?
30 sty 16:27
Kejt: jakim cudem..? pokaż jak liczysz..
30 sty 16:29
Ola: a1=a2 czyli a2=2
y=ax+b
2=4a+b
2=2*2 +b
2−4=b
b=−2
30 sty 16:31
Kejt: dlaczego w trzeciej linijce z 4 robi się dwójka..?
30 sty 16:32
Ola: moj blad b=−6
30 sty 16:37
Kejt: teraz jest ok.
30 sty 16:38