PROSZĘ O POMOC :) - Ola
ola ;): 1.Udowodnij,że jeżeli środkowa trójkąta równa się połowie boku,do którego została
poprowadzona,to trójkąt jest prostokątny.
2.Z dowolnego punktu przeciwprostokątnej trójkąta prostokątnego równoramiennego prowadzimy
odcinki prostopadłe do przyprostokątnych.Udowodnij,że suma długości tych odcinków jest równa
długości przyprostokątnej.
Z góry dziękuje
30 sty 16:16
ola ;): pomoże ktos?
30 sty 16:27
ola ;): halooo
30 sty 16:38
ola ;): wie ktos moze?
30 sty 18:25
Godzio:
Wie, wie

poczekaj chwilę
30 sty 18:26
Godzio:
W trójkącie ABD mamy kąty:
| | 1 | | 1 | |
180 − α, 90 − |
| α, 90 − |
| α |
| | 2 | | 2 | |
W trójkącie BCD:
| | 1 | | 1 | |
α, 90 − |
| α, 90 − |
| α |
| | 2 | | 2 | |
Suma kątów w trójkącie:
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
90 − |
| α + 90 − |
| α + 90 − |
| α + 90 − |
| α = 180 |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
180 − 2α = 0 ⇒ α = 90
| | 1 | |
2β = 2(90 − |
| α) = 2 * (90 − 45) = 90 |
| | 2 | |
30 sty 18:31
ola ;): godziu naprawde Ci dziekuje

a 2 zadanie wiesz może
30 sty 18:33
t.: ?
30 sty 18:40
Godzio:
Daj mi moment, muszę się zastanowić
30 sty 18:42
maxym: ok,a do 1 to tam w odpowiedziach nie mam podanego wyniku trzeba to uzasadnic poprostu
30 sty 18:44
Godzio:

Tak to jest jak się polecenia dobrze nie przeczyta

, trójką jest równoramienny więc jest to
banał

Trzeba udowodnić że x + y = a
y
√2 + x
√2 = a
√2 /:
√2
x + y = a
30 sty 18:46
ola ;): wlasnie tez zauwazylam w odpowiedziach ze nie ma wyniku,ty masz ten sam zbior klaczkowa co ja
maxym?
30 sty 18:46
ola ;): skad tam masz pierwisatek z 2 ? helooool gabryska
30 sty 18:47
ola ;): ?
30 sty 18:53
Godzio:
z Pitagoras policzyłem
30 sty 18:55
ola ;): no ale dlaczego wychodzi Ci a pierwiastkow z 2,jak ty tego pitagora uzyles?
30 sty 18:59
Godzio:
a2 + a2 = ...2
2a2 = ...2 /√
√2a = ...
30 sty 19:02
t.: godzio o tobie nudzi sie w niedzielny wieczor ze kazdemu pomagasz,ja to doceniam ale jest wiele
ciekawych rzeczy na koniec ferii

,pewnie zonaty he he
30 sty 19:06
Godzio: Jeszcze ferii nie mam

, jestem w LO także już się ich doczekać nie mogę, a zadania robię bo
nie mam sił brać się za polski
30 sty 19:07
t.: ja tez jestem w LO , nasze wojewodztwo juz mialo wlasnie sie skonczyly dzisiejszego dnia, z ta
zona to cie troche postarzalem..sory mlody Bogu
30 sty 19:09
Godzio:
Nie ma sprawy

ferie dopiero od 14 mam (dolnośląskie)
30 sty 19:10
t.: daj gg do siebie jak mozesz,mam pewna sprawe.
30 sty 19:14
Godzio: 13475599
30 sty 19:15