prosze o dokończenia zadania
edyta: znaleźć styczną do wykresu funkcji ln(x) przechodzącą przez punkty (e ; 1). to jest
rozwiązane tylko brakuje wykresu. Proszę o pomoc.
f(x) = ln x dziedzina D = (0, =+∞)
punkt styczności (e ,1 ) więc Xo = e Yo + 1
liczymy pochodną
f' (x) - (ln x)' = 1/x
więc f'(Xo) = 1/Xo wiec f' (e) = 1/e
podstawiamy do wzoru
y = f'(Xo)(x - Xo) +Yo
y = 1/e(x -e) +1
y = 1/e - 1+ 1
y = 1/e x
1/e - napisałam jako ułamek
2 lut 10:18
Bogdan:
Dobrze, chociaż trochę chaotycznie.
xo = e, yo = 1
f'(x) = 1/x
styczna y = ax + b
a = f'(e) = 1/e
1 = (1/e) * e + b → b = 0
Odp. y = (1/e)x
Wykresem jest linia prosta przechodząca przez początek ukladu wspórzędnych
2 lut 13:04
edyta: Wielkie dzięki!
2 lut 14:05
edyta: jeszcze jedno pytanie do tego ! Dlaczego ten wykres wygląda tak a nie inaczej? bo
dostałam takie pytanie i nie znam odpowiedzi (niestety) będę bardzo wdzięczna za odp
7 lut 19:48
Bogdan:
Styczna jest linią prostą.
Prosta w postaci kierunkowej ma równanie y = ax + b.
Jeśli b = 0, to prosta przechodzi przez początek układu współrzędnych,
jeśli np. b = 5, to prosta przechodzi przez punkt (0, 5), czyli przecina oś y w punkcie
5,
itd.
W tym zadaniu b = 0.
Współczynnik kierunkowy prostej a jest równy tangensowi kąta nachylenia
prostej do osi x.
W interpretacji geometrycznej I pochodna funkcji dla określonej wartości x,
czyli dla x = xo jest równa współczynnikowi kierunkowemu stycznej do
wykresu funkcji w punkcie xo, czyli f'(xo) = a
Tutaj f'(e) = 1/e więc a = 1/e
7 lut 20:35
Bogdan:
Funkcję f(x) = lnx można także zapisać: f(x) = loge x, jest to funkcja logarytmiczna
dla logarytmu przy podstawie e
7 lut 20:39