Ciągi
ICSP: Mam to pare zadanek z ciągów których oczywiście nie umiem rozwiązać.
1. Zbadaj monotoniczność ciągu:
30 sty 16:03
maciej: ten ciag to tak naprawde ciag n/2 − rozbiezny
wynika to z faktu, że suma szeregu w liczniku (arytmetyczny) wynosi n(n+1)/2
30 sty 16:19
ICSP: Wiem że jest to banalne zadanie ale porostu jestem na tyle głupi z określania monotoniczności
ciągów że nie tego zrobić.
30 sty 16:19
ICSP: wiec w takim razie jest to ciąg rosnący?
30 sty 16:21
ICSP: analizując identycznie następny przykład:
| | 2+4+6...+2n | | 2(1+2+3...+n | | 2n(n+1) | |
an = |
| = |
| = |
| = n+1 − ciag rosnący? |
| | n | | n | | 2n | |
30 sty 16:23
ICSP: Dobra to już łapię. Trzeba iść naprzód.
Kolejne:
Ciąg an jest rosnący i wszystkie jego wyrazy są ujemne Zbadaj monotoniczność ciagu bn
bn = 3an − 1
30 sty 16:29