Kolokwium
aga: 1) Znajdź pole figury zawartej między krzywą y = −2x2−2x+4 oraz osią OX.
x1=−2 x2=1 (rysunek parabola ramiona w dół) PF=
∫(−2x2−2x+4)dx=(−23x3−x2+4x)=−613+12=523 czy dobry wynik? tam podstawiam pod
x 1 a potem −2 i odejmuje od siebie
2) Dana jest funkcja f(x)=−x3+3x2+250
a) wyznacz przedziały monotoniczności funkcji
b) znajdź ekstrema lokalne tej funkcji
f'(x)=−3x2+6x
−3x2+6x=0
−3x(x−2)=0
x=0 ⋁ x=2
wykres: od prawej od dołu bo −3x2 w 2 na drugą stronę i w 0 też bo oba są w pierwszej
potędze(nieparzystej)
fmax=f(2)=254
fmin=f(0)=250 (2 i 0 podstawiam pod wzór funkcji a nie pod pochodna)
f'(x)>0 dla x∊(0,2)
f'(x)<0 dla x∊(−∞,0) oraz (2,+∞)
Czy dobrze? Sorry, że tak pisałam co i jak, ale dopiero się uczę i wole sobie napisać co i z
czego się bierze.
30 sty 15:50
aga: Plissss, bardzo proszę o sprawdzenie
30 sty 16:08
aga: hmmm?
30 sty 17:09