okrag
Ola: Dany jest okrag o rownaniu (x−4)2+(y−3)2=25 oraz punkt P=(9,y)nalezacy do tego okregu.
Wowczas y wynosi?
Pomocy
30 sty 15:47
Godzio:
podstaw x = 9 i oblicz y
30 sty 15:48
sssss: P(x,y)
wstaw do wzoru
30 sty 15:48
Ola: ale bedzie y2 i y i jak wtedy to rozwiazac?
30 sty 15:55
Ola: wychodzi tam
25+y2−6y+9=25
y2−6y=−9
30 sty 15:59
xx: 25 + (y−3)2 = 25
(y−3)2 = 0
y = 3
30 sty 16:19
Ola: a tu nie trzeba uzyc wzoru skroconego mnozenia ?
30 sty 16:23
xx: no ale co ci da, że użyjesz wzoru? masz obliczyć y, a w ten sposób najłatwiej, jak użyjesz wzór
skróconego mnożenia to potem masz równanie kwadratowe.. po co się tyle bawić
30 sty 16:28