równanie z sinusem
bla bla: rozwiąż równanie
sin ( x + π/12) = sin x + sin π/12
nie mam kompletnie pojecia jak się do tego zabrać
1 lut 23:30
Bogdan:
sin (x + π/12) - sinx = sin π/12
Przypominam związki:
sinα - sinβ = 2sin ((α - β)/2) cos ((α + β)/2)
sin α = 2 sin(α/2) cos(α/2)
Zastosuj te wzory.
1 lut 23:45
Bogdan:
Podaj wynik
1 lut 23:48
bla bla: doszlam do momentu takiego:
2 sin π/24 cosi [(2x + π/12)/2] =sin π/12
1 lut 23:55
sowa: No i ok!
teraz sinα= 2sinα/2 *cosα/2
czyli sinπ/12 = 2sinπ/24*cosπ/24
podstaw do prawej strony i podzielobydwie srt przez 2 sinπ/24
i już dalej dasz rade porównaj kąty przy cosinusach
2 lut 00:01
Bogdan:
Po pierwsze - uprość (2x + π/12) / 2 do postaci x + π/24.
Po drugie - rozpisz prawą stronę, czyli sin(π/12) wg wzoru, ktory podałem
2 lut 00:02
sowa: Przepraszam Bogdanie !
że wcięłam sie w Twoją "działkę "
2 lut 00:03
bla bla: wiecie co....to chyba nie na moje możliwości....

ale dziekuje bardzo za próbe wyjaśnienia i za pomoc
2 lut 00:07
sowa:
Ciekawi mnie jakie rozwiazanie otrzymałas? napisz!
2 lut 00:09
Bogdan:
No cóż, skończę
2 sinπ/24 cos(x + π/24) = 2 sinπ/24 cosπ/24
Dzielimy obustronnie przez 2sin π/24
cos(x + π/24) = cosπ/24
x + π/24 = π/24 + k*2π lub x + π/24 = -π/24 + k*2π k € C
x = k*2π lub x = -π/12 + k*2π
2 lut 00:13
bla bla: 2 sin π/24 cos [x + π/24] =sin π/12
uprościłam. ale nie wiem co mam z tym zrobić:
"teraz sinα= 2sinα/2 *cosα/2
czyli sinπ/12 = 2sinπ/24*cosπ/24"
skoro przy cos mam [x + π/24]. a w tym co napisałes jest cosπ/24. nie wiem co mam z tym
x zrobić...:((
ps...ale Wam zawracam głowe
2 lut 00:13
bla bla: jaaaa....nie wauważyłam że trzeba sinα= 2sinα/2 *cosα/2 zastosować po prawej stronie...
oj....DZIĘKUJE Z CAŁEGO SERCA


!
2 lut 00:16