wartość parametru
kasia: dla jakich wartości parametru m pierwiastkami równania (x
2−2mx+m
2−1)(x−1)=0 są trzy kolejne
liczby nieparzyste?
już trochę to rozwiązałam tylko nie wiem jak dalej sobie z tym poradzić byłabym wdzięczna za
pomoc

obliczyłam
Δ= 4
m
1=m−1
m
2=m+1
30 sty 15:37
Godzio:
Pierwszą liczbą nieparzystą jest 1, więc kolejne to 3 i 5
(x − 3)(x − 5) = x2 − 2mx + m2 + 1
x2 − 8x + 15 = x2 − 2mx + m2 + 1
−8 = −2m ⇒ m = 4
15 = m2 − 1 ⇒ m2 = 16 ⇒ m = 4 lub m = −4
Odp: m = 4
30 sty 15:40
Bogdan:
Czy liczby 1, 2, 3 są Godzio jedynym ciągiem liczb spełniających warunki zadania?
Brak w zadaniu informacji o znaku liczb.
30 sty 15:45
Bizon: czy tylko?

A moze również −1, 1 i 3
30 sty 15:46
ICSP: 1,2,3? 2 jest liczbą parzystą.
30 sty 15:46
Godzio:
Zgadza się, coś mi się ubzdurało że nieparzyste to tylko naturalne

W taki razie
kasia rozpatrzy sobie 2 przypadek gdy te liczby to:
−3,−1,1
30 sty 15:47
Godzio: No i oczywiście −1,1,3
30 sty 15:47
Bogdan:
Przepraszam, powtarzam pytanie − Czy liczby 1, 3, 5 są jedynym ciągiem liczb spełniających
warunki zadania?
30 sty 15:47
kasia: dzięki
30 sty 15:48