matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
wynaczyć dziedzine
lol:
f(x)=
√
2x
2
−5x+2
+ ln(x+1)
1
mój wynik to x=<
; 2> ∪ (−1) czy ten wyniki i zapis jest poprawny
bo wydaje mi sie że
2
zapis powinien wyglądać inaczej ale niestety nie wiem jak
30 sty 15:36
Godzio:
f(x) =
√
2x
2
− 5x + 2
+ In(x + 1)
1
1
2x
2
− 5x + 2 ≥ 0 ⇒ Δ = 25 − 16 = 9,
√
Δ
= 3, x
1
= 2, x
2
=
⇒ x ∊ (−
∞
,
>∪<2,
∞
)
2
2
x + 1 > 0 ⇒ x > −1 Część wspólna:
1
x ∊ (−1,
> ∪ <2,
∞
)
2
30 sty 15:38
lol:
wielkie dzięki
30 sty 15:40