30 sty 15:10
dero2005:
18a)
sin β = 28 = 14
cos β = √1 − sin2β = √1− 116 = √1516 = √154
tg β = sin βcos β = √1515
ctg β = 1tg β = √15
cos α = 28 = 14 itd....
30 sty 17:13
dero2005:
18b)
tgδ =
47 =
sinδcosδ
4cosδ = 7sinδ |
2
16 cos
2δ = 49 sin
2δ
16(1−sin
2δ) = 49 sin
2δ
16 − 16 sin
2δ = 49 sin
2δ
49 sin
δ + 16 sin
2δ = 16
65 sin
2δ = 16
sin
2δ =
1665
cos δ =
√1 − sin2δ = itd...
30 sty 17:23
dero2005:
19a)
a = √2 − dane
ac = sin 30° = 12
c = 2√2
b = √c2 − a2 = √6
β = 180° − 90° − 30° = 60°
reszta podobnie
30 sty 17:30
dero2005:

ponieważ trójkąt po prawej stronie jest prostokątny równoramienny
c=4
e =
√42 + 42 =
√32 = 4
√2
d = e = 4
√2
a =
√d2 + e2 =
√64 = 8
α = 180° − 90° − 45° = 45°
30 sty 17:43