podaj wspolrzedne srodka okregu i jego promien.
cristiano: ponizsze rownania opisuja okrag o srodku w punkcie S(xs, ys) i promieniu r (r>0).
x2+y2=1
(x-1)2+y2=9/4
x2+(y+2)2=16
(x-4)2+(y+2)2=8
9x2+9y2=25
-(x+2)2-(y-7)2=-25
1 lut 23:30
Bogdan:
Jeśli dany jest wzór okręgu w postaci (x - a)2 + (y - b)2 = R2
to środek i promień odczytuje się z tego wzoru.
Środek S = (a, b)
2 lut 00:07
cristiano: wyznacz wspolrzedne srodka i promien okregu
x2+y2+x-1/2y-11/16=0
2 lut 00:41
nocek: A cóż to taki długi post?

sprowadzamy do postaci kanonicznej( środkowej)
tak:
x
2 +x + 1/4 - 1/4 + y
2 - 1/2 y +1/16 - 1/16 -11/16=0
( x+1/2)
2 - 1/4 +( y - 1/4)
2 - 1/16 - 11/16=0
(x +1/2)
2 +(y- 1/4)
2 = 11/16 +1/16 + 4/16
(x +1/2)
2 + (y - 1/4)
2 = 1 więc S( - 1/2, 1/4) R= 1
2 lut 01:00
cristiano: nie za bardzo to rozumiem ale dzieki. a dlugosc tego posta to przypadek
2 lut 01:09
nocek:
Czemu nie rozumiesz?
Mozna jeszcze tak :
masz równanie okręgu w postaci ogólnej takie
x2 +y2 - 2ax -2by +c =0 gdzie S(a,b) r=√a+2 +b2 - c
więc w Twoim równaniu:
x2 +y2 + x - 1/2y - 11/16=0 -2a= +1 ( bo współczynnik przy x
-2b= -1/2 bo przy y
c = -11/16 bo wyraz wolny
teraz obliczasz a b i r
-2a= 1 to a = - 1/2 -2b = - 1/2 to b= 1/4
czyli S( -1/2, 1/4)
pozostaje wyliczyć r r= √ (-1/2)2 + (1/4)2 - (- 11/16)
czyli r = √ 1/4 +1/16 + 11/16 = √1 = 1
czyli r=1 S( - 1/2, 1/4)
tylko tutaj musisz pamietac wzór na r ! i masz to samo!
2 lut 01:22
nocek:
Ojjjjj źle mi wybiło wzór r= √a2 +b2 - c tak ma być !
2 lut 01:23
nocek: I co tak lepiej rozumiesz?
2 lut 01:26