Wyznacz liczby m,k tak aby wielomian
kala: Wyznacz liczby m,k tak aby wielomian W(x) = (m+k) x do potegi3 −kx +7 był równy wielomianowi
G(x) = 10x do potegi3 +2x+.7. Bardzo prosze o roztrzaskanie tego zadania.

30 sty 14:50
Kejt:
W(x)=(m+k)x3−kx+7
G(x)=10x3+2x+7
tak to wygląda, tak?
30 sty 14:51
kala: tak tak
30 sty 14:54
Kejt: jeśli tak, to:
(m+k)x3−kx+7 = 10x3+2x+7
najpierw uporządkujemy:
(m+k)x3−kx = 10x3+2x
musimy przyrównać te liczby stopniami:
(m+k)x3=10x3 −kx=2x
m+k=10 −k=2
k=−2
podstawiamy do pierwszego:
m+k=10
m+(−2)=10
m−2=10
m=12
k=−2
m=12
30 sty 14:54
ICSP: 1. Przypominam sobie kiedy wielomiany sa równe:
a) ich stopnie są równe
b) współczynniki przy tych samych potęgach są sobie równe
2. Sprawdzam stopnie wielomianów
3. Przyrównuje do siebie ich współczynniki
4. Rozwiązuje układ równań.
5. Piszę odpowiedz
(m+k)x3 − kx + 7
10x3 + 2x + 7
Stopień wielomianów to 3. Pierwszy warunek jest spełniony. Trzeba przyrównać współczynniki
m+k = 10
−k = 2
−k = 2 ⇔ k = −2
m −2 = 10 ⇔ m = 12
k = −2 oraz m = 12
30 sty 14:55
Kejt: przynajmniej wiadomo, że wyniki są dobre
30 sty 14:56
kala: Dziekuje Kejt i ICSP

30 sty 14:57
ICSP: kala Po lewej od okna pisania masz "wpisz, a otrzymasz" Przypatrz się temu to i nam i tobie
będzie lepiej rozwiązywać zadania.
30 sty 14:57
Kejt: nie ma sprawy
30 sty 14:58
kala: Jejus wy wszystko umiecie. Jejus ja tez bym tak chciała i ta fee matura.
30 sty 14:58
kala: oki . Juz wiem .
30 sty 15:07