równania
matek: Uprość wyrażenie:
x2/3 + 3√xy + y2/3 x2/3 - y2/3
-------------------------------- * ----------------------
x2/3 + 3√xy 3√9y2
a nastepnie obliczyc wartość wyrażenia dla x=1/8, y=1/24
w liczniku można cyba skorzystać zw wzrosy a3-b3
1 lut 23:26
sowa:
w liczniku pierwszego widac wyraźnie ( a +b)2 - ab
( 3√x +3√y)2 - 3√x *3√y
w liczniku drugiego a2 - b2 = (a-b)(a+b)
( 3√x - 3√y ) ( 3√x +3√y)
w pierwszym mianowniku 3√x( 3√x + 3√y)
Napisz mi jak jest w nastepnym mianowniku
3√9y2 czy 3√(9y)2 bo to ważne
czy y = 1/24 czy y= 1/ 64 ?
2 lut 00:24
matek: sowa,
y= 1/24
a ten kwadrat tylko do y 3√9y2
2 lut 08:56