Rozłóz wielomian na czynniki najnizszego stopnia.
kala: Rożłóż wielomian W(x) =5xdo potegi 3 − 6x do potegi 2 + x na czynniki mozliwe najniższego
stopnia. Bardzo prosze o wytłumaczenie krok po kroku.
30 sty 14:25
ICSP: 5x3 − 6x2 + x ?
30 sty 14:26
kala: tak ICSP
30 sty 14:28
Kejt: 5x3−6x2+x=x(5x2−6x+1)=x(x − 1)(5x − 1)
30 sty 14:31
ICSP: Opis wykonania:
1. Wyłączenie x przed nawias.
2. Rozwiązanie trójmianu kwadratowego
3. zapisanie odpowiedzi
Rozwiązanie:
5x
3 − 6x
2 + x = x(5x
2 − 6x + 1)
5x
2 − 6x + 1
Δ = 36 − 20 = 16
√Δ = 4
| | 1 | |
5x2 − 6x + 1 = 5(x− |
| )(x−1} |
| | 5 | |
| | 1 | |
x(5x2 − 6x + 1) = 5x(x− |
| )(x−1} |
| | 5 | |
Jak sie podoba mój nowy schemat rozwiązania zadania
30 sty 14:33
kala: Dziekuje ICSP

30 sty 14:35
kala: Bardzo mi sie podoba

30 sty 14:35
Kejt: wydaje mi się, czy wyniki się różnią...?
30 sty 14:37
ICSP: po prostu ty przemnożyłeś jeden nawias przez 5. Gdybym ja przemnożył pierwszy były by takie
same.

30 sty 14:38
Kejt: dobra.. wydawało mi się

tak w ogóle to jestem dziewczyną..
30 sty 14:40
kala: ja tez jestem dziewczyna
30 sty 14:43
ICSP: Kejt to raczej taki męski nick, ale i tak przeprosiny się należą.
30 sty 14:43
Kejt: Kejt − Kate − Kasia

moje imię jest zbyt popularne..
30 sty 14:44
ICSP: Tak z angielskiego troszkę.
30 sty 14:45
kala: Mam pytanko a czy to jest za darmo rozwiazywanie tych zadan?
30 sty 15:06
ICSP: Oczywiście że za darmo. Chociaż gdyby każda osoba której pomogliśmy wpłacała by 1zł za zadanie
na jakaś organizację charytatywną to niezła sumka by się uzbierała.
30 sty 15:08
kala: Pewnie tak.
30 sty 15:11
unkown: Dlaczego przed nawiasem jest 5 ?
28 kwi 19:43