mat
nieznajoma_88: W trójkącie równoramiennym ABC dane są wierzchołki podstawy A=(1,0) i B=(−3,2)
Pole tego trójkąta równa się 5.
Wyznacz współrzędne wierzchołka C.
30 sty 14:19
ICSP: No więc według mnie:
Liczysz długość podstawy ze wzoru na długość odcinka.
Wyznaczasz środek odcinka AB
Wyznaczasz równanie prostej podstawy
wyznaczasz równanie prostej prostopadłej do prostej AB przechodzącej przez punkt s który jest
środkiem odcinka AB
Sprawdzasz jaka jest odległość punktu C od podstawy(pole trójkąta).
Układasz układ równań i znajdujesz współrzędne punktu C(będą dwa takie punkty)
30 sty 14:25
nieznajoma_88: tak zrobiłam tylko:
5x2 + 10x <= taki wynik i nie jestem pewna bo z pierwiastkami raczej nie
30 sty 14:27
ICSP: to nie są współrzędne...
30 sty 14:28
nieznajoma_88: Przeciez wiem jak z tego obliczyć x1 i x2 tylko nie wiem czy to poprawne równanie. Wszystko
tak samo jak ty zrobiłam.
30 sty 14:29
nieznajoma_88: Może podam jakie mam funkcje liniowe:
CS −> y = 2x + 3
30 sty 14:38
nieznajoma_88: Sprawdzi ktoś?
30 sty 15:00
Bogdan:

Po ustaleniu, że AC
1BC
2 jest kwadratem, można zagonić do roboty wektory, znacznie
upraszczają rozwiązanie zadania.
A = (1, 0), B = (−3, 2), S = (−1, 1)
→ → → →
BS = [2, −1], C
2S = SC
1 = [1, 2], −C
2S = [−1, −2]
C
1 = (−1 + 1, 1 + 2) = (0,3), C
2 = (−1 − 1, 1 − 2) = (−2, −1)
30 sty 15:02
ICSP: Dobrze.
30 sty 15:05
nieznajoma_88: A mógłbyś zrobić bez wektorów?
Tak jak ja robiłam?
Tak jak pisałam:
CS −> y = 2x + 3
Odległość AB to 2
√5
S = (−1,1)
5 =
√5h /:
√5
h =
√5
i teraz:
√5 =
√(−1−x)2 + (1−y)2 /:()
2
5 = (−1−x)
2 + (1−y)
2
po podstawieniu za y= 2x+3
otrzymuje 5x
2+10x = 0 i coś mi tu nie gra
30 sty 15:06
Bogdan:
gra

, 5x
2 + 10x = 0 ⇒ 5x(x + 2) = 0 ⇒ x = 0 lub x = −2
30 sty 15:08
nieznajoma_88: Ahh, faktycznie

Zapomniałam:
że c = 0
Δ = b
2 − 4ac
Δ = 100 − 4*5*0
√Δ = 10
y
1 = 2(−2) + 3 => −1
y
2 = 2 * 0 + 3 => 3
Już gra

THX
30 sty 15:10
Bogdan:
ale bez Δ rozwiązuje się równania kwadratowe niezupełne
30 sty 15:18
nieznajoma_88: wiem wiem i to był mój błąd

bo nie zauwazyłam ze nie ma c
30 sty 15:24