Równania prostej
Nemo: Zadanie: Punkty A(−1,−2), B=(2,−1), C=(1,2) są wierzchołkami trójkąta ABC
1.Napisz równanie prostej k prostopadłej do prostej m, takiej że A∊ k.
2.Uzasadnij, że środek okręgu opisanego na trójkącie ABC nie należy do prostej k.
30 sty 14:06
ICSP: daj równanie prostej m...
30 sty 14:08
30 sty 14:08
ICSP: Wy z jednej klasy jesteście czy jesteś tą samą osoba tylko nick zmieniłaś/eś?
30 sty 14:09
Nemo: Nie zrozumiałam o co chodzi z tym
https://matematykaszkolna.pl/forum/76983.html
Rownanie prostej m wyszło y=−3x+5
Tylko jak mam napisac rownanie prostej prostopadlej bo nie rozumiem tego " Jeżeli prosta jest
prostopadła to iloczyn współczynników kierunkowych jest równy −1. Dodatkowo wstawisz punkt i
policzysz współczynnik b. "
30 sty 14:11
ICSP: Zaufam ci z tą prostą.
y = ax + b gdzie a jest współczynnikiem kierunkowym a b nie pamiętam czym jest.
Oznaczmy a
1 jako współczynnik kierunkowy prostej m
Oznaczmy a
2 jako współczynnik kierunkowy prostej k
prosta k ma równanie :
y = a
2x + b
2
Iloczyn współczynników kierunkowych jest róny −1 czyli:
a
1 * a
2 = −1
a
1 = −3
równanie prostej k:
| | 1 | |
y = |
| x + b2. Wstaw współrzędne punktu i wylicz b. |
| | 3 | |
30 sty 14:15
Nemo: hmm dobrze kminisz

ja naprawde nic z tego nie rozumiem

prosta ktora podalam jest na pewno dobra, rownanie prostej k: y= 1/3x + b2 jest okej

mam
tylko wyliczyc b. ale wyliczyc tak jak ty wyliczyles wyzej a tak? dziekuje za fatyge
30 sty 14:24