algebra
krzysiek2005: spr. czy dobrze mi wyszło:
I1/(3−4i)I=5/13?
30 sty 14:05
ICSP: | | 1 | | 5 | |
| |
| | = |
| − cos takiego? |
| | 3−4i | | 13 | |
30 sty 14:07
krzysiek2005: tak,znaczy sie tylko to pierwsze bylo w zadaniu a 5/13 to wynik, jaki mi wyszedl najpierw
oddzielilem czesc urojona od rzeczywistej a potem ze wzoru IzI=√x2+y2 mozna tak?
30 sty 14:10
30 sty 14:11
ICSP: wolframek ci powie

30 sty 14:11
Trivial:
| | 1 | | 3+4i | | 3 | | 4 | |
| |
| | = | |
| | = | |
| + |
| i| = √(3/25)2 + (4/25)2 = |
| | 3−4i | | 9+16 | | 25 | | 25 | |
30 sty 14:15
krzysiek2005: a no tak, zle mianownik mialem

dzieki
30 sty 14:16
krzysiek2005: ale mozna ta metoda robic, czy jakas inna jest?
30 sty 14:17
Trivial: Musisz znać Re{z} i Im{z}, czyli inną metodą będzie raczej trudno.
30 sty 14:18
krzysiek2005: a jak sie liczy np arg(1−i√3) albo Re(2i−3)?
30 sty 14:19
Trivial:
Chociaż właściwie istnieje prostsza metoda.
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| |
| | = | |
| | = | |
| *e−iφ| = |
| . |
| | 3−4i | | 5eiφ | | 5 | | 5 | |
30 sty 14:20
Trivial:
z = a + bi
Re{z} = a.
Im{z} = b.
30 sty 14:22
Trivial:
arg{z} to nasz argument funkcji trygonometrycznych we wzorze:
z = |z|(cos(arg{z}) + isin(arg{z}))
30 sty 14:24
krzysiek2005: czyli w pierwszym bedzie to po prostu −√3 a w drugim −3?
30 sty 14:26
Trivial:
W drugim −3, ale w pierwszym:
z = 1 − i
√3
| | Re{z} | | 1 | | 1 | |
cosφ = |
| = |
| = |
| |
| | |z| | | √1+3 | | 2 | |
| | Im{z} | | −√3 | |
sinφ = |
| = |
| . |
| | |z| | | 2 | |
φ = arg{z}, φ ∊ [0, 2π).
Rozwiąż równanie trygonometryczne.
30 sty 14:29
krzysiek2005: w pierwszym zle, mialo byc: 1/2 i √3/2?
30 sty 14:29
krzysiek2005: −1/6?
30 sty 14:31
krzysiek2005: znaczy sie −π/6
30 sty 14:32
Trivial:
| | π | |
W pierwszym arg{z} = − |
| |
| | 3 | |
30 sty 14:33
krzysiek2005: a jak wyszlo −60
0 to to trzeba przez 180 podzielic? kurde, juz ze zmeczenia glupieje
30 sty 14:35
Trivial:
| | π | | π | |
Sorry, arg{z} = − |
| + 2π, bo − |
| nie należy do przedziału [0, 2π).  |
| | 3 | | 3 | |
Argumentem jest każdy kąt, który spełnia równanie.
Argumentem głównym jest kąt, który spełnia równanie i należy do tegoż przedziału.
30 sty 14:43