Wyznacz ekstrema
Bjornolf: f(x)=x e−2x
Zaciąłem się przy f'(x)=0
Z góry dziękuję za pomoc,
Pozdrawiam
30 sty 14:03
Bogdan:
to podaj swoją pochodną
30 sty 14:16
Bjornolf: problem leży w tym, że mi, "na oko", wychodzi nielogiczna.
t=−2x t'=−2
f'(x)=e−2x+xet t' =e−2x−2xe−2x=e−2(1−2x)
(et)'= et ?
wiec teraz rozwiązuję 1−2x=0 ?
30 sty 15:09
Bjornolf: w końcowym wyniku e−2x(1−2x) miałem napisać
30 sty 15:11
Bogdan:
| | 1 | |
f'(x) = −2e−2x(x − |
| ), e−2x > 0 dla każdej wartości x∊R |
| | 2 | |
Pochodna zmienia znak przy przejściu przez punkt x = U[1}{2} z plus na minus,
| | 1 | | 1 | |
więc w punkcie x = |
| funkcja posiada maksimum równe f( |
| ). |
| | 2 | | 2 | |
30 sty 15:16
Bogdan:
| | 1 | |
Pochodna zmienia znak przy przejściu przez punkt x = |
| z plus na minus ... |
| | 2 | |
30 sty 15:17
Bjornolf: dziękuję
30 sty 15:28