agebra
krzysiek2005: wie może ktoś, jak algebraicznie robiło się takie coś:
i
2009 ?
coś tam z sinusami było czy jakoś tak
30 sty 13:15
ICSP: Spróbuję ale nie miałem jeszcze liczb zespolonych...
i2 = −1
i4 = 1
(i4)502 * i = 1 * i. Jak przyjdzie trivial to sprawdzi.
30 sty 13:17
ICSP: Poprawka:
(*i4)502
30 sty 13:18
Trivial:
Po prostu dzielimy z resztą przez 4 potęgę.

2009:4 = ... r 1
i
2009 = i
1 = i.
30 sty 13:20
krzysiek2005: aha, dzięki

a jak mam np 2
2009 to jak to zrobić? bo tą metodą nie da się
30 sty 13:39
Trivial: dwójka to zwykła liczba, nic specjalnego tu nie zrobisz.
30 sty 13:39
krzysiek2005: no ale można wzorem de 'moivrea ale nie wiem, czy dobrze myśle
30 sty 13:48
Trivial: No można, ale wyjdzie i tak 2
2009, spróbuj.
30 sty 13:50