Oblicz x i y
ciekawy: Dany jest ciąg pięciu liczb: 5, 10, x, y , 15\4. Trzy pierwsze z nich w podanej kolejności
tworzą ciąg arytmetyczny a trzy ostatnie rosnący ciag geometryczny. Oblicz x i y
30 sty 12:58
kachamacha: 10−5=x−10
rozwiązujesz taki ukłąd równań
i musisz sprawdzić rozwiązania tak aby ciąg geometryczny był rosnący
30 sty 13:00
30 sty 13:02
ciekawy: czyli to górne jest jedna czescia ukladu a dolne druga tak?
30 sty 13:02
ciekawy: czyli y kwadrat = 15 razy 4/15 tak?
30 sty 13:03
30 sty 13:04
kachamacha: | | 15 | |
oczywiśćie ten drugi y powinien być − |
| |
| | 2 | |
30 sty 13:04
ciekawy: ok dzieki
30 sty 13:05
kachamacha: | | 15 | |
wybieramy tylko y= |
| bo ma być cia geometryczny rosnący |
| | 2 | |
30 sty 13:05
Jojo: a z której to jest matury? z ktorego roku?
23 gru 15:12