jak zacząć?
bezradna: Oblicz granicę ciągu
a(n) = ( ( 5*n +2 )/( 5*n +6 ) )( 3*n +1
30 sty 12:50
Trivial:
1. Zapoznaj się z przykładami pisania tutaj ułamków/potęg itp.

Masz napisane wszystko po
lewej.
2. To granica z liczbą e.
30 sty 13:04
Bogdan:
| | 5n + 2 | |
Czy chodzi o: an = ( |
| )3n+1 ? |
| | 5n + 6 | |
| | 5n + 6 − 4 | | −4 | |
Jeśli tak, to skorzystaj z: |
| = 1 + |
| |
| | 5n + 6 | | 5n + 6 | |
oraz z:
| | a | |
lim(n→∞) (1 + |
| )wyrażenie = ea |
| | wyrażenie | |
i nie bądź taka bezradna
30 sty 13:05
bezradna: dziękuje ślicznie
30 sty 13:09
Bogdan:
Podaj wynik, sprawdzimy.
30 sty 13:47
nana: z ciekawości i ja obliczyłam i mi wynik równa się e−12/5
30 sty 14:00
Bogdan:
Dobrze
nana
30 sty 14:13
nana: wiec jakies szanse na zrobienie przynajmniej granicy ciagów mam (samo pocieszenie

dzieki
30 sty 14:14