POCHODNA
Ewelina:): oblicz pochodna:
30 sty 12:13
dokladnie nie wiem: (x−1)`(x2−3x+1)−(x−1)(x2−3x+1)`/mianownik do kwadratu
x(x2−3x+1)−(x−1)(2x−3/mianowni do kw
30 sty 12:16
lukas: w liczniku ma byc pochodna licznika razy mianownik odjac to co w liczniku razy pochodna
mianownika a w mian mianownik do kwadratru
30 sty 12:17
dokladnie nie wiem: tak ja ja napisalam
30 sty 12:20
Ewelina:): | | −x2−x+1 | |
A MAM DOBRY WYNIK: |
| |
| | x4−3x2+1 | |
30 sty 12:30
Ewelina:):
30 sty 12:30
kachamacha: | | (x−1)'(x2−3x+1)−(x−1)(x2−3x+1)' | |
f'= |
| |
| | (x2−3x+1)2 | |
30 sty 12:32
Ewelina:): tak wiem
ale czy wynik mam dobry
30 sty 12:33
kachamacha: | | x2−3x+1−(x−1)(2x−3) | |
f'= |
| |
| | (x2−3x+1)2 | |
30 sty 12:33
kachamacha: myślę że mianownik jest zły bo podnosiłas każdy element do kwadratu oddzielnie a tak nie wolno
30 sty 12:34
Ewelina:): to jak trzeba
30 sty 12:35
kachamacha: | | x2−3x+1−(2x2−3x−2x+3) | |
f'= |
| |
| | (x2−3x+1)2 | |
30 sty 12:35
kachamacha: zostawić mianownik podniesiony do kwadratu chyba że po rozłożeniu na postać iloczynową da się
część skrócić z licznikiem
30 sty 12:36
kachamacha: | | x2−3x+1−2x2+5x−3 | |
f'= |
| |
| | (x2−3x+1)2 | |
30 sty 12:36
Ewelina:): dzieki
30 sty 12:37
30 sty 12:37
kachamacha: i tak bym zostawiła
30 sty 12:38
Ewelina:): dzieki
30 sty 12:42