:)
bla bla: Zbadaj dla jakich wartości parametru a dziedziną funkcji
f(x)=x-5/x4+(3-a)x2-3a jest zbiór wszystkich liczb rzeczywistych.
1 lut 22:47
megi:
pytanko? czy
x - 5
f(x) = ------------------------
x4 +( 3 -a) x2 - 3a
czy x -5
f(x) = ------- + ( 3- a)x2 - 3a
x4
1 lut 22:54
bla bla: x - 5
f(x) = ------------------------
x4 +( 3 -a) x2 - 3a
faktycznie niewyraźnie to napisałam
1 lut 22:54
megi:
Ok!
więc mianownik ≠0 więc nałóż taki w-k
podstaw za x4 = t2 za x2 = t dasz juz radę ?
1 lut 22:58
megi:
oczywiście że jeżeli mianownik
nie ma niejsc zerowych to Δ<0
myślę,że to wiesz! ale przypominam!
1 lut 23:02
bla bla: x
4+(3-a)x
2-3a≠0
t
2+(3-a)t-3a≠0
Δ=(3-a)
2+12a=a
2+6a+9
Δ=36-36=0
a=-b/a=-6/2=-3
tylko tyle
1 lut 23:08
megi:
No niezupełnie!
kiedy t2 +(3-a)t -3a --- nie ma miejsc zerowych?
gdy Δ <0
a widzisz że delta to a2 +6a +9 czyli
a2 +6a +9 <0 <=> (a+3)2 < 0 dla każdego a€R-{-3}
1 lut 23:14
megi:
To samo wyszło i Tobie tylko nie dałaś odp
że a≠ - 3 nie równe !
czyli a€ R -{-3}
1 lut 23:16
bla bla: yyy...nie rozumiem...

skąd mam wiedzieć czy założyć sobie Δ>0 czy Δ<0
1 lut 23:17
Mickej: bo nie wolno dzielic przez 0 a gdyby Δ>0 to miala byś miejsca 0 i dzielenie rprzez 0
1 lut 23:22
megi:
A kiedy równanie nie ma pierwiastków ?
no wtedy gdy delta ujemna ! no tak?
Wiesz to ! tylko nie pomyślałaś o tym
1 lut 23:23
bla bla: ja nie wiem....ja chyba jakaś głupia jestem

Tak wiem że jak delta jest ujemna to nie ma
pierwiastków, ale dlaczego zakładamy że tych pierwiastków ma nie być...
1 lut 23:26
sowa:
Kochanie!

bo dzielenie przez zero jest niewykonalne
więc w mianowniku nie może być zera czyli miewjsc zerowych
więc dlatego delta <0 bo ma ich nie być!
Może Marek tak na Ciebie niekorzystnie wpłynął?
Odpocznij sobie ! wierzę,że to wiesz !
1 lut 23:39
bla bla: dostałam olśnienia i zrozumiałam

dzieki wielkie "sowa" i wszystkim którzy starali się pomóc

a na odpoczynek nie ma czasu niestety
1 lut 23:42