granica
bla bla : z twierdzenia o trzech ciągach obliczyć granicę przy n→∞
limn√3n−2n
jeden ciąg znalazłam: n√3n ale nie mam pojęcia jaki jest drugi...
30 sty 12:04
pinokio: n√3n−33
30 sty 12:25
pinokio: cholera ta 3 druga tez do n
30 sty 12:25
pinokio: granica wyjdzie oczywiscie 3
30 sty 12:27
Trivial:
Musi być z trzech ciągów?
an = n√3n − 2n = n√3n(1 − (2/3)n) = 3*n√1 − (2/3)n → 3.
30 sty 12:39
maciej: wynik poprawny oczywiscie, tylko bez tw 3 ciagow dowod opiera sie na tej samej logice co
lim(1+1/n)
n→1
30 sty 12:44
Trivial:
Przecież mamy sytuację [10]
30 sty 12:45
Trivial:
[(1 − 0)
1/∞] = [1
0] = 1.
30 sty 12:47
pinokio: n√2*3n=3n√2
30 sty 12:48
maciej: na tej samej analogii w zacytowanym przykladzie mamy przypadek
1∞
30 sty 12:49
pinokio: czyli √2 dazy do 1 razy 3 czyli granica 3
30 sty 12:49
maciej: Trivial ja wszystko rozumiem, tylko twoja argumentacja nie opiera sie na zadnym twierdzeniu
dotyczacym ciagow liczbowych
30 sty 12:50
maciej: pinokio dales ograniczenie z gory, musisz jeszcze podac ograniczenie z dołu aby byly te 3
ciagi
30 sty 12:51
Trivial: Zrobiłem bez trzech ciągów, bo moim zdaniem prościej.
30 sty 12:52
Trivial:
Może coś takiego:
n√3n − 3n−1 ≤ n√3n − 2n ≤ n√3n
30 sty 12:54
pinokio: 3(granica)=n√3n<n√3n−2n<√2*3n=3n√2=3(granica)
czyli z tw. o 3 ciagach podany ciag tez ma granice w 3
30 sty 12:54
pinokio: ok to ja nei wiem
30 sty 12:55
maciej: teraz bardzo ladny dowod
30 sty 12:56
maciej: oczywiscie chodzi o dowod Trivial, pinokio niestety ciag po lewej nie spelnia nierownosci,k
tora napisales
30 sty 12:57
Trivial: Mimo wszystko, pierwsza metoda bez tw. o trzech ciągach wydaje się bardziej naturalna.
30 sty 12:59
pinokio: jak nie
30 sty 12:59
pinokio: oczywiscie wszedzie mialo byc≤ a nie<
30 sty 13:00
Trivial:
pinokio, od kiedy to 3
n < 3
n − 2
n?
30 sty 13:01
pinokio: aaa cholera ten −
30 sty 13:01
maciej: trivial dla mnie najbardziej naturalne w tym przykladzie bylo po prsotu napisac lim=3,
opierajac sie na intuicji.
Na tej samej intuicji ty sie opierasz w 1 podejsciu w 1 przypadku ta intuicja okaze sie sluszna
w innym np cytowanym przeze mnie wczesniej ... nie
Po prostu nie ma twierdzenia, ktore mowi ze mozna osobno analizowac ganice wnetrza i potem, w
nastepnym kroku granice z zewnetrznej warstwy (jezeli ona tez jest w granicy)....
30 sty 13:07
Trivial: Tyle tylko, że [1
0] to symbol oznaczony, podczas gdy [1
∞] już nie.
30 sty 13:09
maciej: oczywiscie ze 1∞ jest symbolem okreslonym w innym przypadku nie wiedzielibysmy ile wynosi
granica ciagu 1n a wiemy przecierz?
30 sty 13:13
Trivial:
Symbole nieoznaczone mówią nam o tym, kiedy granica może być 'prawie' dowolna. Granica
wyrażenia [1
∞] może być prawie dowolna, bo jest symbolem nieoznaczonym.

Nie wyklucza to
faktu, że może to być po prostu 1.
30 sty 13:17
maciej: dobra,
tak sie mozna przepychac w ∞
mysle, ze rozwojowe dla nas obojga bedzie, jezeli przeprwowadzisz swoje rozumowanie (odnosnie
sposobu 1) jeszcze raz, krok po kroku, do kazdego kroku dopisujac twierdzenie, na ktorym sie
opierasz.
niestety musze wracac do pracy ale wieczorkiem na pewno zerkne
30 sty 13:27
30 sty 13:36