Jak policzyć granice ciągu i całkę. Bardzo prosze o dokładny opis zwłaszcza do 1
Maciej: 1. an=√n2−2n−√n2+1
2. ∫sin√x
30 sty 12:01
Trivial:
| | n2−2n − (n2+1) | |
an = √n2−2n − √n2+1 = |
| = |
| | √n2−2n + √n2+1 | |
| | 2n+1 | | 2 + 1/n | |
= − |
| = − |
| → −1. |
| | √n2−2n + √n2+1 | | √1 − 2/n + √1 + 1/n2 | |
30 sty 12:05
Trivial:
2. Najpierw przez podstawienie, potem przez części
t = √x
t2 = x
2tdt = dx
∫sin√xdx = ∫2t*sintdt = 2t*(−cost) + 2∫costdt = −2√xcos√x + 2sin√x + c
30 sty 12:22
Maciej: Możesz to 1. bardziej rozpisać gdyż w ogóle nie kumam ...
30 sty 16:24
Trivial: Korzystam ze wzoru: (a − b)(a + b) = a
2 − b
2. Mnożę licznik i mianownik przez wyrażenie ze
zmienionym znakiem.

Potem już nie ma nic niezwykłego.
30 sty 16:58
Maciej: Dziękuję. Kolego będziesz tutaj jutro ok 18−19? Bo wtedy będę pisał kolokwium ... dałoby radę,
byś mi rozwiązał kilka zadań?
30 sty 17:10
Trivial:
Jutro o 18 to będę pewnie się uczył do egzaminu. Jeszcze nie zacząłem, a egzamin we wtorek.

Ale może będę.
30 sty 17:21
Maciej: no to będziesz jutro czy nie?

a gdzie studiujesz?
30 sty 17:26
Trivial:
W Krakowie.

Nie wiem czy będę, prawdopodobnie nie.
30 sty 17:28
Maciej: Ja Gliwice ... kurcze a już miałem nadzieję, że zaliczę te matmę ...
30 sty 17:30
Trivial: Na tym forum jest dużo osób, na pewno ktoś ci pomoże.
30 sty 17:32
Maciej: wiem, dlatego jutro tez tutaj napisze w trakcie trwania kolosa ...
no chyba że gościu nie walnie czymś z kosmosu i sam zrobię
30 sty 17:36
Trivial: Powodzenia.
30 sty 17:37
Maciej: Dzięki i wzajemnie
30 sty 17:37