całka
pinokio: ∫tg2x
30 sty 11:20
Trivial:
Ta całka jest trywialna. Skorzystaj z zależności trygonometrycznych.
30 sty 11:29
pinokio: newi iwem powaznie
30 sty 11:33
Trivial:
sin
2x = 1 − cos
2x
30 sty 11:34
pinokio: 1−cos2x/cos2x?
30 sty 11:34
pinokio: nom dobra i wychodzi mi −1−1/cos2x
30 sty 11:35
pinokio: −1+1/cos2x sorry
30 sty 11:35
Trivial: To są wzory podstawowe.
30 sty 11:36
pinokio: x+tgx?
30 sty 11:37
pinokio: tgx−x pomylka
30 sty 11:37
Trivial: −x + tgx.
30 sty 11:37
Trivial: no i oczywiście + c!
30 sty 11:37
pinokio: np czywiscie
30 sty 11:39
pinokio: 5sinx
−−−−−−−−
3−2cosx
30 sty 11:40
pinokio: sinx
5∫=−−−−−−−
3−2sinxcosx
30 sty 11:41
Trivial: W końcu która?
30 sty 11:42
pinokio: no nei widac ze rozlozylam

caly czas ta 1
30 sty 11:42
pinokio: wzialam 5 przed calke i rozlozylam 2cosx
30 sty 11:43
pinokio: teraz podstawienie?
30 sty 11:43
Trivial:
2cosx = 2sinxcosx?
30 sty 11:43
Trivial:
Tu nie trzeba nic rozkładać.
Podstawienie: t = cosx
30 sty 11:44
pinokio: o kurde!
30 sty 11:47
pinokio: i teraz wlasnie bo ja nei czaje tego podstawiania co dx=sindt?
30 sty 11:48
pinokio: 5∫sinx/3−2t?
30 sty 11:49
pinokio: sint nie sin x
30 sty 11:49
Trivial:
Różniczkujesz równanie stronami. Otrzymujesz:
dt = −sinxdx
| | 5sinx | | −sinxdx | | dt | |
∫ |
| dx = 5∫ |
| = 5∫ |
| |
| | 3−2cosx | | 2cosx−3 | | 2t − 3 | |
30 sty 11:50
maciej: z podstawieniem prosta sprawa t=cosx
obliczasz pochodna dt/dx=−sinx
pomnozyc obustronnie przez dx dostajesz
dt=−sinxdx
mam nadzieje ze to wjasnienie pozwoli zrozumiec istote podstawienia
pozdrawiam
30 sty 11:53
pinokio: 3−2cosx=2cosx−3?!
30 sty 11:55
Trivial: Przemnożyłem licznik i mianownik przez −1.
30 sty 11:56
pinokio: okxd
30 sty 11:57
pinokio: 5lni2cox−3i
30 sty 11:57
pinokio: lnx
−−−
x
30 sty 12:09
pinokio: podstwwienie x=t?
30 sty 12:09
pinokio: czy moze najpeirw na czesci?
30 sty 12:11
pinokio: lnx*1/2 x2−∫lnx*x−>tak jak najpierw przez czesci
30 sty 12:12
pinokio: tak?
30 sty 12:24