równanie
Barbasia:
Witam

potrzebuje pomocy w rozwiąznaiu tego równania

koszt wynajęcia autokaru na wycieczke klasową wynosił 1500 zł . pięciu uczniów nie pojechało na
wycieczke i wtedy każdy z pozostałych uczniów musiał zapłacic o 10 zł więcej .oblicz ilu
uczniów jest w tej klasie i jaki byl pierwotny koszt autokaru przypadajacy na jednego ucznia.
30 sty 11:09
ICSP: x− ilosc głupich uczniów
y− koszt na jednego głupka
x*y = 1500
(x−5)(y + 10) = 1500
30 sty 11:21
ICSP: Widzę że lubisz rozwiązywać układy równań

.
30 sty 11:21
Barbasia: Układ równan umiem ułożyc

chodzi mi tylko o jego rozwiązwiąznanie krok po kroku bo wychodza
mi jakieś pierdoły
30 sty 11:22
ICSP: Drugie równanie po wymnożeniu i uporządkowaniu:
10x − 5y + xy = 1450
po podstawieniu x wyznaczonego z pierwszego równania:
| 15000 | |
| − 5y = 1550 − 1500 |
| y | |
Przemnażam przez y
−5y
2 − 50y + 15000 = 0
−y
2 − 10y + 3000 = 0
Δ = 100 + 12000 = 12100
√Δ = 110
| | 10 + 110 | |
y1 = |
| − sprzeczne |
| | −2 | |
kosz wycieczki 50 − pojechało 30 uczniów
pojechało 25 uczniów koszt wycieczki 60 . Obliczenia poprawne
30 sty 11:27
Barbasia: Dzięki wielkie

30 sty 11:40