zad oblicz calke
pinokio: 2x−5x
∫−−−−−−−−−−−−
10x
30 sty 10:34
think: pinokio zacznij używać U {licznik} {mianownik} bez spacji zrobi Ci pikny ułamek...
30 sty 10:36
pinokio: wiem jak sie to robi ale wydaje mi sie ze tak jest to bardziej widoczne
30 sty 10:37
think: teraz tak:
| | 2x − 5x | | 2x | | 5x | | 2 | | 5 | |
∫ |
| dx = ∫ |
| − |
| dx = ∫ ( |
| )x − ( |
| )x dx = |
| | 10x | | 10x | | 10x | | 10 | | 10 | |
| | 1 | | 1 | |
∫ ( |
| )x − ( |
| )x dx = .... |
| | 5 | | 2 | |
30 sty 10:39
maciej: 10x=2x*5x
co sprowadza calke do dwoch calek:
∫5−x oraz ∫2−x
to juz jest proste
30 sty 10:42
pinokio: dzieki!
30 sty 10:43
pinokio: ∫tg2x
30 sty 11:12
pinokio: rozlozyc na tgx i zrobic przez czesci?
30 sty 11:14
pinokio: nic nei wyjdzie chyba w kólko bedzie to samo wychodzic
30 sty 11:15