W wyrażeniu W=(sinα+cosα)2−(sinα−cosα)2 wykonaj działania i przeprowadź redukcję wyrazów
podobnych
oblicz wartość wyrażenia W dla kąta ostrego α takiego, że sinα=5/13 i α leży w I ćwiartce
układu współrzędnych


? Złociutka a ja liczę, że wzory skróconego mnożenia zostały wprowadzone w
podstawówce, to gdzie Ty byłaś jak była na ten temat lekcja?
co do informacji o I ćwiartce... to znaczy tylko tyle, że cosinus tam też przyjmuje wartości
dodatnie.
| 5 | ||
sinα = | ||
| 13 |
| 5 | ||
skoro sinα= | ||
| 13 |
| 12 | ||
zatem cosα= | ||
| 13 |
| 5 | 12 | 240 | ||||
czyli W=4* | * | = | ||||
| 13 | 13 | 169 |