równanie
astral: Wyznacz , w zależności od wartości parametru m, liczbę rozwiązań równania:
30 sty 09:04
astral: rozwiązałem, że
dla m<0 brak rozwiązań
dla m=0
da się to rachunkowo zrobić czy trzeba wykresem?
30 sty 11:16
astral: refresh
30 sty 21:46
Michael:
1−3/x ≥ 0 to 1−3/x =m stąd x = (−3)/(m−1), czyli m musi być różne od jedności.
Czy jest jakiś warunek na x i m, że np muszą być całkowite ?
1−3/x ≤ 0 to 3/x − 1 = m stąd x = 3/ m+1, Czyli m różne od −1, ale to już sam wyeliminowałeś.
30 sty 23:34
astral: nie ma takiego warunku
31 sty 13:13
astral: czyli jak m =1 to tez 1 rozw?
31 sty 13:14