matematykaszkolna.pl
Chemia maciejus: Mógłby ktoś pomóc mi z tymi zadaniami?: 10.9 Ułożyć równania podanych reakcji lub zaznaczyć, że reakcja nie zachodzi: a) C6H5 − OH + NaOH −> ? b)CH3−CH2−OH + NaOH −> ? c) CH3−OH + K −> ? d)CH3−CH2−OH + H2O −> ? e) CH3−CH2−OH −> (na strzałką: Al2O3, podwyższona temperatura) ? 10.11 Ułożyć równanie reakcji hydrolizy i określić odczyn roztworu: a) metanolanu potasu b) etanolanu wapnia Bardzo dziękuję za wszelką pomoc emotka
30 sty 08:46
Olaf: To forum to chemia.pisz, czy matematyka.pisz
30 sty 09:03
maciejus: Jakbyś nie zauważył nie tylko z matematyki zadania ludzie wrzucają.
30 sty 09:08
Mateusz: a, b nie zachodzi poniewarz alkohole sa slabymi kwasami, i trudno daja sie zdeprotonować c) reakcja otrzymywania alkoholanów d formalnie nie zachodzi ale moze zajsc reakcja protonowania ale zaden nowy produkt nie powstanie więc zapisujemy ze nie zachodzi e) odwadnianie alkoholi w wyniku reakcji eliminacji cząsteczki wody 10.11 alkoholany jako związki o charakterze soli ulegają w wodzie hydrolizie czyli powstają alkohol i zasada Spróbuj sam zrobic te realkcje(znajdziesz je bez problemu w podręczniku) a ja sprawdze w razie czego pisz
30 sty 12:03
maciejus: Myśle odnośnie 10.09 ze zachodzi
30 sty 12:49
maciejus: a) C6H5 − OH + NaOH −> C6H5 − ONa + H2O
30 sty 12:50
Mateusz: faktycznie w podpunkcie a) nie zwróciłem uwagi że to hydroksybenzen tu zachodzi tak jak napisałeś emotka natomiast w b) juz nie bo to etanol związek nalezący do alkoholi
30 sty 12:55
maciejus: a) akurat miałem zaczęte, więc tylko dokończyłem. Mógłbyś mi opisać co tam się dzieje? Hydroliza czy co? Bo tego nie rozumiememotka
30 sty 12:59
Mateusz: w którym mam ci opisać tą reakcje w 10.9 podp a) czy to 10.11
30 sty 13:03
maciejus: 10.9 o co tam chodzi, w ogóle co tam chodzi w tych reakcjach bo nauczyciel, którego mam mówił coś o hydrolizie ale nic nie przedstawiłemotka
30 sty 13:04
Mateusz: ok reakcja w podpunkcie a) w zadaniu 10.9 to reakcja która potwierdza silniejsze własciwośći kwasowe fenolu w porównaniu z alkoholami fenol reaguje z silnymi zasadami no i tak jak alkohole z metalami aktywnymi. b) reakcja nie zachodzi ale to wczesniej pisałem c) CH3OH+K−−−−>CH3OK + H2 powstał nam metanolan potasu uzgodnij sobie równanieemotka d) tez nie zachodzi tez pisałem e) tak jak wczesniej pisałem jest to reakcja odwadniania alkoholi w wyniku reakcji eliminacji cząsteczki wody co nam tu powstanie ogólnie te reakcje mozemy zapisac takim schematem: alkohol→ alken + woda czyli w twoim przypadku powstanie eten i woda 10.11 tez wyjasnic czy poradzisz sobie dalej
30 sty 13:12
maciejus: Jakbyś mógł to wyjaśnij emotka Takie pytanie: Jest jakiś schemat? Odnośnie 10.9 jak to robić?
30 sty 13:15
Mateusz: jesli chozi o dysocjacje to pewnie nauczyciel mówił o dysocjacji wodnego roztworu fenolu: C6H5OH→C6H5O + H+ co potwierdza kwaśny odczyn wodnego roztworu fenolu Zewzględu na obecność pierścienia aromatycznego w czasteczce (wpływa on na polaryzacje wiązania w grupie OH)fenol jest silniejszym kwasem niz alkohole a reakcja w podpunkcie a) jest jakby tego potwierdzeniem
30 sty 13:16
Mateusz: Odnosnie zadań w 10.9 schematu nie ma trzeba po prostu pamiętać i rozpoznawac jakie to reakcje i jak zachodzą to znaczy co powstaje musisz pamiętać że alkohole z wodą i zasadami np NaOH czy KOH nie reagują i to tyle juz to 10.11 wyjasniam
30 sty 13:18
Mateusz: zrobie na przykładzie metanolanu potasu ty zrobisz analogicznie z etanolanem wapnia ogólnie nalezy pamiętac taką regułe alkoholany w przeciwienstwie do alkoholi które nie dysocjują−posiadają odczyn zasadowy wodnego roztworu, gdyż ulegaja dysocjacji i hydrolizie anionowej CH3OK+H2O→CH3OH+ KOH CH3O+ K+ + H2O→CH3OH+ K++ + OH CH3O + H2O→CH3OH + OH −jony decydujące o odczynie
30 sty 13:25
Mateusz: Czyli najpierw alkoholan u nas metanolan potasu zdysocjował na kation potasowy i odpowiedni aniongdzie następnie zaszła reakcja hydrolizy.
30 sty 13:27
maciejus: Niestety nadal nie wiem skąd się co wzięło poza zadaniem 10.11 bo je chyba zrozumiałem. A mógłbyś mi wypisać jakie reakcje zachodzą dla alkoholi / z alkoholami? W podręczniku mam: 2CH3−CH2OH + 2Na −> 2CH3−CH2−ONa + H2 <− i to jest słaby kwas czy jakoś tam, nie rozumiem tegoemotka
30 sty 13:29
Mateusz: alkohole są słabymi kwasami tak juz o tym pisałem dzięki obecności gr OH w alkoholach są związkami o duzej aktywnosci chemicznej i ta reakcja którą napisałeś z błędem w skłądni po drodzeemotka ale to szsczegół jest tego świetnym przykładem jej mechanizmu nie musze chyba wyjasniac alkohole reagują z halogenowodorami czyli np z HCl HBr HI wg schematu: alkohol+ halogenowodór→halogenowęglowodór + H2O np CH3−CH2−OH+ HCl → CH3−CH2−Cl + H2O chloroetan w podręczniku masz zapewne tez utlenianie alkoholi I−rzędowych do aldechydó i II−rzędowych do ketonów tego chyba nie musze omawiac jesli chodzi o poziom podstawowy ze szkoły sredniej to tyle w sumie tych reakcji z alkoholami jest
30 sty 13:37
maciejus: Prawie wszystko już rozumiem prócz przykładów 10.9 a) i b) Co tutaj zachodzi? Tak na marginesie − studiujesz chemię?emotka
30 sty 13:45
Mateusz: 10.9 a) to jest zwykła reakcja zobojętniania nie nie studiuje chemii skonczyłem analityke medyczną i podyplomowo chemie. emotka
30 sty 13:48
Mateusz: w podpunkcie b) nic nie zachodzi to juz mówiłem wyjaśniłem dlaczego wcześniejemotka
30 sty 13:49
maciejus: A mógłbyś jeszcze napisać jak określa się rzędowość?
30 sty 16:12
Mateusz: rysunekTo proste rzędowość atomu węgla to po prostu liczba wiązań którymi dany atom węgla łączy się z innymi atomami węgla np mamy cząsteczke 2−metylobutan i mamy w niej atomy o następującej rzędowosci oznaczone rzymskimi cyframi I−rzędowe atomy węgla(mamy ich tu trzy) łączą się tylko z jednym atomem węgla II−rzędowe z dwoma a III−rzędowe tworzą trzy wiązania węgiel−węgiel. podobnie okreslamy rzędowosc alkoholi z tymze patrzymy przy którym at węgla znajduje się grupa OH np mamy metanol CH3OH ten alkohol jak widac jest I−rzędowy OH | CH3−CH−CH3 propan−2−ol grupa OH znajduje się przy II rzędowym atomie węgla a więc jest to alkohol II−rzędowy OH | CH3−C−CH3 2−metylopropan−2−ol gr OH znajduje się przy II−rzędowym at węgla więc jest to akoh | ol III−rzędowy CH3 tak samo okreslamy rzędowosc np amin związków w których grupą funkcyjną jest gr NH2
30 sty 18:02
maciejus: To mam jeszcze ostatnie zadanie: Wykaż za pomocą reakcji, ze benzenol jest związkiem aromatycznym?
30 sty 18:05
maciejus: a rzędowość faktycznie jest prostaemotka
30 sty 18:07
maciejus: Pomożeszemotka?
30 sty 18:18
Mateusz: Żeby wykazać lub wykryć związek w którym jest pierścień aromatyczny trzeba przeprowadzic reakcje z kwasem azotowym V(nitrowania) po prostu tak wykrywamy i udowadniamy że mamy do czynienia ze związkami aromatycznymi emotka
30 sty 18:55
maciejus: a mogłbys to napisac? Bo naprawde chciałbym już skonczyc dzisiaj z chemia:(
30 sty 19:02
Mateusz: W reakcji nitrowania fenolu powstaje mieszanina o−nitrofenolu i p−nitrofenolu reakcje juz chyba napiszesz
30 sty 19:05
maciejus: Nie pamiętam jak to się robiłoemotka i nawet chyba tego nie miałem o czym piszeszemotka
30 sty 19:07
Mateusz: Masz te reakcje tu:http://chemia.organiczna.webpark.pl/fenole/fenole.htm nitrowanie fenolu ja tu nie napisze bo troche mały obszar do rysowania tych pierścieni
30 sty 19:13
maciejus: Dziękuje a możesz powiedzieć który o rysunek(numer rysunku od góry)
30 sty 19:14
Mateusz: to reakcja fenolu z HNO3 ona jest po reakcji ffenolu z CO2 + H2O czyli jak liczyc to 9
30 sty 19:16
maciejus: Dziękuje ci bardzo emotka solidne piwo się należy
30 sty 19:24
Mateusz: O tak właśnie wypiłem przed chwilą
30 sty 19:25
Monika: hydroliza matanolu potasu o okreslic odczyn roztworu
24 lis 17:59
Monika: czy ktos mi pomorze
24 lis 17:59
TFUJSTARY: βαγ
27 lut 20:41