ekstrema lokalne
Alfo: Podać przedziały monotoniczności oraz ekstrema lokalne funkcji: (2x+1)e
3x
Zacząłem robić to tak jak poniżej, ale dalej już coś jest nie tak, a przynajmniej tak mi się
wydaję, więc proszę aby ktoś pomógł mi zrobić to zadanie

D
f=ℛ
f'(x)= 2e
3x+(2x+1)*3e
3x
2e
3x+(2x+1)*3e
3x=0
2e
3x+2x*e
3x+3e
3x=0
e
3x(2+2x+3)=0 /:e
3x
2+2x+3=0
2x+5=0 → x=−2,5
30 sty 00:06
Basia:
2*3 = 6
f'(x) = e3x[ 2 + (2x+1)*3 ] = e3x*[ 6x+5 ]
30 sty 00:11
Basia:
no i licz teraz dalej
e3x>0 dla każdego x∊R
czyli miejsce zerowe i znak pochodnej zależy tylko od wyrażenia 6x+5
30 sty 00:31
30 sty 00:39
Alfo: | | 5 | |
Dzięki, czyli miejsce zerowe to x=− |
| . |
| | 6 | |
| | 5 | |
Z wyrażenia 6x+5 wychodzi, że funkcja maleje w przedziale (−∞,− |
| ) a rośnie w |
| | 6 | |
| | 5 | | 5 | |
(− |
| ,+∞) oraz istnieje tylko minimum lokalne równe − |
| . Dobrze? |
| | 6 | | 6 | |
30 sty 00:43
Basia:
dobrze
30 sty 00:55