...
KM: Trygonometria
Czy ktoś wie, dlaczego
cos x=1−sin2x2 ?
To wynika z jakiejś zależności, o której istnieniu nie wiem

?
29 sty 23:27
Basia:
a wzór na cos2α znasz ?
| | x | |
bo to z niego wynika, jako, że x = 2* |
| |
| | 2 | |
29 sty 23:29
KM: cos
2α−sin
2α to wiem
inaczej 1−2sin
2α
| | 2α | |
czyli zamiast α podstawili po prostu |
| ...
|
| | 2 | |
| | α | |
ale to wtedy by było 1−2sin2 |
| |
| | 2 | |
29 sty 23:33
Eta:
Poprawny wzór to:
cosx= 1 −2sin2x2
29 sty 23:34
KM: No właśnie, tak coś mi nie pasowało
29 sty 23:35