rozkład na czynniki wielomianu
KaroOoooo.: W(x)= 4x4−12x3 + 25x2 − 48x + 36
29 sty 22:54
ICSP: Znasz twierdzenie o pierwiastkach wymiernych?
29 sty 22:56
KaroOoooo.: tak ..tylko licze że mi pomożecie odnaleźć odpowiedni pierwiastek bo jak narazie sprawdzam
wszystkie po kolei i bez skutku ...
29 sty 22:58
ICSP: | | 3 | | 81 | | 27 | | 9 | | 81 | | 162 | |
W( |
| = 4 * |
| − 12 * |
| + 25 * |
| − 24 * 3 + 36= |
| − |
| + |
| | 2 | | 16 | | 8 | | 4 | | 4 | | 4 | |
| | 225 | | 144 | | 3 | |
|
| − 72 + 36 = |
| − 36 = 36 − 36= 0. Podziel ten wileomian przez x − |
| |
| | 4 | | 4 | | 2 | |
29 sty 23:02
ICSP: Trochę zajmuje takie liczenie.
29 sty 23:03
ICSP: Możesz również podzielić to przez (x2 + 4). Wyjdą takie same pierwiastki.
29 sty 23:06
Gustlik: Zrób schemat Hornera; całkowite sobie odpuść, bo żaden nie spełnia.
4 −12 25 −48 36
1,5 4 −6 16 −24 0 ← 1,5 jest pierwiastkiem
Rozkładam 4x3−6x2+16x−24 jeszcze raz Hornerem:
4 −6 16 −24
1,5 4 0 16 0 ← 1,5 jest pierwiastkiem dwukrotnym
Otrzymuję:
W(x)=(x−1,5)2(4x2+16)=4(x−1,5)2(x2+4)
30 sty 00:42
Eta:
Można też tak:
grupując wyrazy
(4x
4−12x
3 +
9x2 )+(
16x2−48x +36)=
=x
2(4x
2−12x +9) +4(4x
2−12x +9)=
=(4x
2−12x+9)(x
2+4) = (2x−3)
2(x
2+4)
30 sty 01:20
Gustlik: Eta, można, ale jeden na milion wpadnie na to, że można tak rozbic współczynniki, wiekszość nie
zauważy tego. Osobiście nie jestem zwolennikiem grupowania wyrazów, które do siebie nie
pasują. Natomiast ze schematu Hornera wszystko pięknie wychodzi samo bez kombinowania.
Pozdrawiam cieplutko
30 sty 23:57