matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
granica
Alfo:
Granica funkcji:
ln(3x−1)
∞
3
3x−1
lim
x→
∞
=[
]=H=lim
x→
∞
=
ln(2x+5)
∞
2
2x+5
3
2x+5
lim
x→
∞
*
=
3x−1
2
6x+15
15
x(6+
)
x
lim
x→
∞
=lim
x→
∞
= 1
6x−2
2
x(6−
)
x
Czy ktoś mógłby sprawdzić czy wynik jest dobry i prawidłowo to obliczyłem? Mam jeszcze problem z granicą takiej funkcji:
e
4x
lim
x→
∞
2
√
3x−1
Zawsze wychodzi mi 0 przez 0 lub liczba przez 0
. Proszę aby ktoś to rozwiązał
29 sty 22:45
Basia:
ad.1 dobrze ad.2 tak samo 3x−1≥0 ⇔ x≥
1
3
czyli istnieje tylko granica przy x→+
∞
4e
4x
=
H
lim
x→+
∞
=
1
2*
*3
2
√
3x−1
4e
4x
lim
x→
∞
=
3
√
3x−1
4
lim
x→
∞
[
*e
4x
*
√
3x−1
] =
3
4
*(+
∞
)*(+
∞
) = +
∞
3
29 sty 23:23
Alfo:
Dziękuję bardzo
29 sty 23:26