Wyznaczyć dziedzine
a: a) f(x)=√x2−4 + lnx
b) f(x)=√x−12−x + ex
Proszę o pomoc
29 sty 22:45
Basia:
ad.a
jakie liczby można pierwiastkować, a jakie logarytmować ?
ad.b
jakie liczby można pierwiastkować ?
przez co nie można dzielić ?
29 sty 22:47
a: a) x=2 i x=−2 i x=0 , to takie coś ma być
29 sty 22:51
a: ktoś mi odpowie
29 sty 23:02
a: x∊R/(−2,0,2)
29 sty 23:46
Basia:
nieeeeeeeeeeeeeeeeeee
√a jest określony ⇔ a≥0
√x2−4 jest określony ⇔ x2−4≥0 czyli x∊(−∞,−2> ∪ <2,+∞)
lnx jest określony ⇔ x>0 ⇔ x∊(0,+∞)
teraz wyznacz część wspólną
to będzie dziedzina
29 sty 23:58