granica funkcji
Ola =]: Mam mały problem z granicą funkcji. Nie do końca wiem co się robi z funkcjami
trygonometrycznymi.
oraz
29 sty 22:17
Basia:
z tego trzeba skorzystać w (1)
zastanów się jak to rozpisać
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
w drugim licznik nie dąży do 0 więc nie ma problemu
| | 1 | |
=limx→0 |
| *limx→0(sinx−cosx) = |
| | x3 | |
| | 1 | |
[ limx→0 |
| ]*[sin0−cos0] = |
| | x3 | |
a ta granica nie istnieje, bo
| | 1 | | 1 | |
− limx→0− |
| = − |
| = −(−∞) = +∞ |
| | x3 | | 0− | |
natomiast
| | 1 | | 1 | |
− limx→0+ |
| = − |
| = −(+∞) = −∞ |
| | x3 | | 0+ | |
czyli początkowa też nie istnieje
29 sty 22:30
Ola =]: Wielkie dzięki, nie pomyślałam o tej własności w pierwszym.
A w drugi źle zapisałam tu przykład

powinno być:
Niestety granice funkcji nie wszystkie rozumiem, wole pochodne i całki =]
29 sty 22:51
Ola =]: Zrobiłam sama! =] Wielkie dzięki Basiu jeszcze raz za podpowiedź.
29 sty 23:00
Basia:
najprościej posłużyć się regułą de l'Hospitala
| | cosx−[1*cosx + x*(−sinx) ] | |
=H limx→0 |
| = |
| | 3x2 | |
| | cosx−cosx+x*sinx | |
limx→0 |
| = |
| | 3x2 | |
| | sinx | | 1 | | sinx | |
limx→0 |
| = |
| *limx→0 |
| = ..... |
| | 3x | | 3 | | x | |
29 sty 23:13