rozkład na czynników wielomiany
KaroOoooo.: w(x) = x4+5x3+14x2+22x+12
29 sty 22:10
Basia:
wskazówka:
−1 jest pierwiastkiem tego wielomianu
29 sty 22:15
mati: (x+1)(x3+4x2+10x+12)
29 sty 22:17
KaroOoooo.: no tak i mi wychodzi ..
(x+1)(x3+4x2+10x+12)
czyli moze podpowiedz jaki bedzie pierwiastek tego wielomianu ... x3+4x2+10x+12 ..?
29 sty 22:18
Grześ: −2 jest kolejnym pierwiastkiem..
29 sty 22:19
mati: (x+1)(x+2)(x2+2x+6)
29 sty 22:19
Grześ: a potem zostaje wielomian stopnia drugiego, który rozwiążesz spokojnie
29 sty 22:20
mati: i teraz juz tylko Δ
29 sty 22:20
Basia:
na pewno ujemny, czyli to może być −1, −2, −3, −4, −6, −12
a będzie −2
29 sty 22:20
Gustlik: Odpuść sobie pierwiastki dodatnie, bo cały wielomian jest na plusach, jak podstawisz za x
dodatnią liczbę, to za Chiny Ludowe nie otrzymasz 0, więc żadna dodatnia liczba nie może być
pierwiastkiem tego wielomianu.
Kandydatami są: −1, −2, −3, −4, −6, −12.
Robię schemat Hornera:
1 5 14 22 12
−1 1 4 10 12 0 ← −1 jest pierwiastkiem
Rozkładam Hornerem x3+4x2+10x+12, te same podzielniki, rownież odpadają dodatnie, bo
same plusy.
1 4 10 12
−1 1 3 7 5
−2 1 2 6 0
Otrzymuję:
(x+1)(x+2)(x2+2x+6)
Rozkładam (x2+2x+6)
Δ=4−4*1*6=4−24=−20<0, brak dalszych pierwiastków.
Odp: W(x)=(x+1)(x+2)(x2+2x+6).
30 sty 00:51