funkacja wklęsła wypukła
kolowkium: jak określić czy funkcja jest malejąca, wypukła, wklęsała, rosnąca?
f= 3x2+15x
y=√x+1
29 sty 22:09
Basia:
policz pochodną
rozwiąż nierówności
f'(x)>0 (tam funkcja rośnie)
f'(x)<0 (tam maleje)
policz drugą pochodną
rozwiąż nierówności
f"(x)>0 (tam funkcja jest wypukła)
f"(x)<0 (tam wklęsła)
29 sty 22:13
kolowkium: | | −15 | |
wyszło mi że rosnąca i malejaca jest w punkcie |
|
|
| | 6 | |
pochodna f'=6x+15
f''=6
dobrze to robię?
29 sty 22:21
AC:
Funkcje nie może jednocześnie rosnąć i maleć. W tym punkcie masz punkt w którym może być
extremum albo punkt przegięcia. W tym przypadku jest minimum.
29 sty 22:26
Basia:
pochodne dobrze
f'(x) = 6x+15
| | 15 | | 5 | |
6x+15>0 ⇔ 6x> −15 ⇔ x> − |
| = − |
| |
| | 6 | | 2 | |
czyli dla x∊(−
52,+
∞) f. jest rosnąca
czyli dla x∊(−
∞, −
52) f.jest malejąca
| | 5 | |
w p−cie x0 = − |
| osiąga minimum |
| | 2 | |
f"(x) = 6 jest stale dodatnia ⇒ f.jest stale wypikła
29 sty 22:34
kolowkium: aha. dzieki bardzo
29 sty 22:37
kolowkium: czyli druga pochodna liczy sie po to aby okreslić czy jest wykukła czy wklęsła?
29 sty 22:38
Basia:
tak
29 sty 22:42
kolowkium: dzieeeeeeeki
29 sty 22:47