ciag geometryczny
roman: dla jakich x
√2x+10,
√x−3 ,
√1/2x−9 tworza ciag geometr.. >
29 sty 22:05
Kejt: własność ciągu geo (a;b;c):
b
2=ac
(
√x−3)
2=
√2x+10*
√1/2x−9
licz..
29 sty 22:07
roman: pierwsze słysze o takims czyms jak wlasnosci C.G ...
ok juz ....
29 sty 22:09
Kejt: pierwszy raz? to niedobrze..w takim razie mogę Ci go wyprowadzić..chcesz?
29 sty 22:11
roman: nie wiem jak pomnozyc ta 1/2 z 2x to bedzie 1 >?
29 sty 22:12
roman: gdybys mogła ,,,,
29 sty 22:13
Kejt:
mamy ciąg geometryczny a;b;c
stosunek dwóch kolejnych wyrazów wynosi q:
ac=b
2
b
2=ac
jasne?
29 sty 22:17
roman: si

poczekaj jeszcze chwilke bo mam małe problemy z obliczeniem tego zadania ale mam nadzieje ze
zrarz sobie z tym poradze ....
29 sty 22:18
Kejt: ok. próbuj, próbuj
29 sty 22:19
roman: no i zle myslałem nie wiem jak to pomnozyc .... wiem tylko ze kazdy wyraz z kazdym ....
a mogłbym zastosowac wzor skroconego mnozenia >

?
29 sty 22:20
Kejt: nie bardzo widzę, który..żaden mi tu nie pasuje
29 sty 22:21
roman: no tak tez myslałem,,,, ale jak to pomnozyc ..
29 sty 22:22
mati: ja tak licze to by wyszlo cos takiego
x2−6x+9=x2−13x−90
29 sty 22:23
roman: mogłabys mi to rozpisac jak do tego doszłaś >?
29 sty 22:25
Kejt: | | 1 | | 1 | |
tam jest |
| x czy |
| ? |
| | 2 | | 2x | |
29 sty 22:26
29 sty 22:27
mati: √(2x+10)(1/2x−9)=x−3
√x2−18x+5x−90=x−3
29 sty 22:27
mati: i wtedy calosc do kwadratu
29 sty 22:28
mati: x2−18x+5x−90=x2−6x+9
29 sty 22:28
mati: tylko ten wynik taki bez sensu troche
29 sty 22:30
Kejt: | | 1 | |
(2x+10)( |
| x−9)=x2−18x+5x−90=x2−13x−90 |
| | 2 | |
29 sty 22:30
roman: nie niewiem z kad wam sie wzieło te x−3 to tez braliscie do kwadratu >? i pozniej wzor
skr, mn. >?
29 sty 22:31
roman: poczekajcie bo chodzi o cos takiego file

/localhost/E

radio/z%20matmy/bez tytułu2.bmp
29 sty 22:32
Kejt: (√x−3)2=|x−3|
29 sty 22:32
roman: cofam ost, post
29 sty 22:32
mati: no potem tak zeby tamten pierwiastek zniknął
29 sty 22:32
mati: no racja Kejt
29 sty 22:33
mati: |x−3|=x2−13x−90
29 sty 22:33
mati: |x−3|=√x2−13x−90
29 sty 22:34
Kejt: czemu bez pierwiastka po prawej stronie..?
29 sty 22:34
Kejt: no właśnie
29 sty 22:34
roman: no teraz juz rozumiem dzieki wielkie ....
ale takiej odp. nie ma ...
29 sty 22:35
mati: ale co teraz?

ja bym podniosła do kwadratu

całość
29 sty 22:36
Kejt: a co zrobisz z wart. bezwzg.?
29 sty 22:37
roman: tzn ,,,
Ix−3I2 = (√x2−13x−90)2 >?
29 sty 22:37
roman: nie wiem poddaje sie ....
29 sty 22:38
Kejt: to chyba byłoby coś takiego:
|x2−6x+9|=|x2−13x−90|
zastanawiam się czy ta wart. bezw. jest nadal konieczna..
29 sty 22:39
mati: no chyba ale nie wiem co z ta wartoscia
jak by sie podnioslo to potem i tak nie wyjdzie liczba calkowita
a roman masz wynik?
29 sty 22:39
roman: sa 4 i nie wiem ktora odp....
i co teraz >?>?
29 sty 22:43
roman: 5*
29 sty 22:43
roman: chcecie cos podstawic za x−sa >?
29 sty 22:44
Kejt: stawiam na b)

x
2−6x+9=x
2−13−90
7x=−99
29 sty 22:45
mati: no to wyszlo odp B

)
bo x=−99/7=−14 i 1/7
29 sty 22:45
Kejt: grunt to zgodność

więc mogę już znikać..
29 sty 22:46
roman: no i chyba masz racje .....

dziękuję za cierpliwość ...
pozdrawiam
29 sty 22:46
mati: ależ nie ma za co
29 sty 22:47