ciag arytmetyczny
roman: | | 1 | |
trzy litery tworza ciag aryt. wyznacz b jesli a= 0,25 c = |
|
|
| | 8 | |
był bym bardzo wdzieczny gdyby ktos mi to rozpisał krok po kroku ....
o
dziekuje i pozdrawiam
29 sty 21:38
Kejt: tworzą w kolejności a, b, c?
29 sty 21:40
roman: tak
29 sty 21:40
Grześ:
Podstaw i oblicz
29 sty 21:41
roman: ja zrobiłem ze a = a1 b=2 c= c3
29 sty 21:41
roman: i takie proste >?
ok zaraz to zrobie ....
29 sty 21:41
roman: | 3 | |
| >  |
| 32 | |
29 sty 21:44
mati: a3=a1+(3−1)*r
1/8=1/4+2r
czyli r=−1/16
i teraz a2=a1+r
czyli a2=3/16
29 sty 21:47
Kejt: | a+c | | 0,25+0,125 | | 0,375 | |
| = |
| = |
| =... |
| 2 | | 2 | | 2 | |
29 sty 21:49
roman: mati ...
29 sty 21:54
mati: co takiego?
29 sty 21:55
roman: dlaczego masz r=−1/16
jak po przeniesieniu jest
−2r= −1/8+2/8
−2r = −1/16 no i to chyba by było trzeba podzielic jeszcze przez dwa ,,,, chyba ze sie myle
....
prosze w takim razie powiedz mi gdzie zrobiłem bład
29 sty 21:56
mati: −2r= −1/8+2/8
−2r=1/8 /:−2
r=−1/16
29 sty 21:58
roman: aha ok
r= 1/8/2 = 1/8*1/2 = 1/16 ...
no tak ..... dziekuje wszystkim ,,,
kejti to ładnie tez przedstawiała ....
29 sty 22:00
mati:
29 sty 22:02
Kejt: tylko, ze inny wynik wychodzi
29 sty 22:04
Kejt: cofam to..
29 sty 22:05
roman: a dlaczego masz zle >?
29 sty 22:06
Kejt: wszystko jest ok.. zapomniałam, że r≠b
29 sty 22:08