matma
marta s: Wszyscy kumaci z matmy.
Liczby x
1=3 x
2=−1 są miejscami zerowymi funkcji f(x)=ax
2+bx+c
a)Oblicz współczynniki a,b,c jeśli wiesz że punkt A=(2.5)należy do wykresu funkcji f
b)Dla a=1 b=−2 c=−3 narysuj wykres funkcji f dla x∊<−1,4) i podaj zbiór wartości tej funkcji.
Dziękuje wszystkim którzy mi pomogą
29 sty 20:37
Bogdan:
Skorzystaj z postaci iloczynowej funkcji kwadratowej, masz przecież podane jej miejsca
zerowe.
29 sty 20:38
Godzio: Z postaci iloczynowej:
f(x) = a(x − 3)(x + 1)
Podstaw punkt:
5 = a(2 − 3)(2 + 1) −− oblicz a, wymnóż postać iloczynową i odczytaj współczynniki
b) podstaw punkty z przedziału i narysuj w tym nic trudnego nie ma
29 sty 20:38
Kejt:
a) korzystamy ze wzoru na postać iloczynową funkcji:
y=a(x−x1)(x−x2)
x1=3
x2=−1
podstawiamy:
y=a(x−3)(x+1)
korzystamy teraz z podanego punktu, jeżeli przechodzi przez niego to spełnia równanie:
5=a(2−3)(2+1)
rozwiąż..
29 sty 20:39
Kejt: jak się rzucili.. a ja jak zwykle na szarym końcu
29 sty 20:40
Godzio:
29 sty 20:41
Bogdan:
29 sty 20:42
marlenka: mozecie mi to obliczyc krok po kroku plissss
30 sty 10:18
marta s: no a co z współczynnikami b i c
30 sty 12:53
ICSP: powiedz dokładnie w czym problem?
30 sty 12:56
marta s: prosze Cie rozwiaz mi dokladnie krok po kroku punkty a) i b) bo zwariuje
30 sty 12:59
ICSP: Narazie bez podpunktu. o funkcji wiemy ze :
a(x−3)(x+1)
Podpunkt a)
| | 5 | |
5 = a(2−3)(2+1) ⇔ 5 = a * −1 * 3 ⇔ −3a = 5 ⇔ a = − |
| |
| | 3 | |
| | 5 | | 5 | | 5 | |
− |
| (x−3)(x+1) = − |
| (x2 + x − 3x − 3) = − |
| (x2 −2x − 3) = |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
podpunkt b
http://www.wolframalpha.com/input/?i=x^2+-2x+-3 − oto ten wykres. Przerysuj go w podanych przez siebie przedziałach. Nie zapomni o
kropkach. Jeżeli należy to kropka zamalowana. Jeżeli nie należy do przedziału to kropka pusta
w środku.
30 sty 13:06
ciekawy: dziekuje
30 sty 13:23
marta s: dzieki bardzo a ciekawy cos tez chcial?
30 sty 13:24
marta s: dzieki bardzo a ciekawy cos tez chcial?
30 sty 13:24
marta s: ICSP jeszcze jedno prosze:
wyznacz dziedzine funkcji:f(x)=√−x2+x+12+ 1 podzielić na 2x+5
30 sty 13:28
panprzemyslaw: −x2+x+12 ≥ 0
Z tego wyjdzie
Δ= 49
√Δ= 7
Czyli
x1 = −1−7 : −2 x2 = −1+7 : −2
x1 = −8 : −2 x2= 6 : −2
x1 = 4 x2= −3
A druga czesc to
2x+5≠0
x≠ − 2,5
x∊ <−3;4> − {2,5}
17 lut 18:06
XD:

XD
24 paź 19:41